Privatizacija mostarskog Aluminija

Konzorcij kojeg čine Ukio banko investiciona grupa (UBIG) i Aluminium Konin-Impexmet ponudio je početnu cijenu u visini od 141,5 miliona eura za kupovinu 88 posto dionica Aluminija d.d. Mostar, rekla je danas na pres konferenciji u Sarajevu, Alnija Brusokiene, predsjednik Fabrike glinice „Birač“ iz Zvornika i predstavnica litvanskog UBIG-a za Balkan.

Prema njezinim riječima, konzorcij je spreman na dodatne investicije u tvornicu u visini od 360,6 miliona eura, od čega bi 310,6 miliona eura bilo uloženo iz sredstava konzorcija, dok bi ostatak išao iz ostvarenih prihoda tvornice.

Brusokiene je dodala da bi u tom slučaju Birač sirovinama snabdijevao Aluminij, dok bi se finalni proizvod prodavao kompanijama u BiH i Hrvatskoj.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je krajem prošle sedmice objavio tri priče koje se tiču procesa privatizacije Aluminija i firmi koje su zainteresirane za njegovu privatizaciju. Zaključno sa 23. aprilom ove godine neobavezujuću ponudu za kupovinu tvornice je podnijelo osam kompanija.

Brusokiene je rekla kako će u četvrtak javnosti biti poznato koje su to kompanije ušle u drugi krug tenderskog procesa. One će na raspolaganju imati najmanje sedmicu dana kako bi se detaljno upoznale sa poslovanjem Aluminija.

Aluminij je u 2006. godini ostvario ukupan prihod u iznosu od 563,2 miliona KM (287,9 miliona eura). Nominalna vrijednost 88 posto kapitala koji je ponuđen na prodaju iznosi 150,3 miliona KM (76,8 miliona eura).