Problemi sa privatizacijom Aluminija

Direktor Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine (APF) ocjenio je prezahtjevnim tri ponude za privatizaciju Aluminija d.d. Mostar i izrazio sumnju da će ih vlada prihvatiti.

Tri kompanije koje su ostale u konkurenciji postavile su puno uslova što je direktor Agencije Enes Ganić nazvao ‘pobezobraznim’.

Narednog petka Agencija će podnijeti svoj izvještaj Vladi u kojem će iznijeti uslove navedene u tenderskim ponudama za kupovinu najvećeg bh. izvoznika. Tri preostala ponuđača uključuju britansku EN+ Group, grčkog Mytilineosa i zajedničku ponudu švicarskog Glencora, širokobriješkog Feala i zagrebačkog Dalekovoda.

Ganić navodi da je EN+ Group, najveća kompanija za preradu aluminijuma na svijetu u čijem je sastavu i ruski gigant Rusal, uslovila kupovinu mostarske kompanije ispunjavanjem 50-ak zahtjeva. Jedan od uslova je bio i taj da im elektroprivrede obezbjede struju po cijeni nižoj od tržišne.

‘Isto su uradili i u Crnoj Gori…Svaki građanin Crne Gore subvencira rad Rusala sa po jednim eurom za struju. Mi to nećemo dozvoliti ovdje’, kaže Ganić.

Izvještaj će biti poslan Vladi FBiH koja će potom odlučiti o daljoj sudbini natječaja – da li će neka ponuda biti prihvaćena ili će pak sve ponude biti odbačene, a natječaj ponovljen.

‘Njihovo ponašanje mi je nerazumljivo…Da li će doći do poništavanja tendera ne znam, to je na Vladi’, kaže Ganić.

On tvrdi da je Glencore sa partnerima Fealom i Dalekovodom zatražio smjenu cjelokupne uprave Aluminija. Grčka kompanija Mytilineosa postavila je oko 15 uslova. Ganić smatra da su ove kompanije zamijenilu tezu, jer se ponašaju kao da kupuju lošu firmu, a ne jednu od najprofitabilnijih u državi.

‘Agencija tome ne može udovoljiti’, kaže Ganić i dodaje: ‘Poslat ćemo kompletan izvještaj na vladu pa nek oni odluče.’

Međutim, predstavnici Feala se ne slažu sa ovom tvrdnjom.

‘Ne tražimo smjenu uprave. Zadovoljni smo sa njihovim radom’, kaže Tončo Barbarić, predsjednik Upravnog odbora Feal grupe.

Predstavnici kompanije Rusal odbili su komentirati cijeli slučaj.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva su ranije pisali o privatizaciji ove kompanije. Otkrili su izabrana tenderska procedura nije u skladu sa zakonima.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN