Search
Close this search box.

Radeljaš više nije ministar

Esed Radeljaš je smijenjen sa funkcije ministra privrede u BPK nekoliko sedmica nakon što je CIN objavio seriju tekstova o tome kako je krivotvorio dokumente, oštetio budžet Općine Novi Grad i prevario poslovne partnere.
Ministar privrede BPK-a Esed Radeljaš je od partnera uzeo milione maraka za poslovne dogovore koje nije ispoštovao. (Foto: Slobodna Bosna)

Čelnik Stranke za bolje Goražde Esed Radeljaš ostao je bez još jedne od nekoliko funkcija na kojima je bio posljednjih godina, a nakon što je pravosnažno osuđen za prevaru i krivotvorenje dokumenata.

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) smijenila ga je sa pozicije ministra privrede u tom kantonu na inicijativu poslanika iz četiri stranke. Radeljaš je za ministra privrede u BPK imenovan u januaru 2015. godine.

Prethodno je bio zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) i vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad ispred Bosanske stranke BOSS, delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta, te predsjednik Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Pravosnažna presuda Vrhovnog suda Federacije BiH koja mu je 2005. izrečena zbog prevare i krivotvorenja dokumenata nije bila prepreka da obavlja sve ove političke i javne funkcije.

Kako je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) već pisao, jednogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je određena nije izdržavao jer je u presudi bilo navedeno da se zove Esad, a ne Esed. To je formalno značilo da nije riječ o istoj osobi i dok je greška ispravljena nastupila zastara izvršenja kazne.

Novac za zdravstvo u rukama prevaranta
Upravnim odborom institucije koja raspoređuje novac u zdravstvu Kantona Sarajevo rukovodio je Esed Radeljaš, osuđenik za prevaru i krivotvorenje dokumenata.

Na isti način Radeljaš je prevario i biznismena Mehu Mušića od kojeg je posudio novac. Na potvrdi o zajmu novca potpisao se kao Esad Radeljaš. Novac nije vratio, a kada ga je Mušić tužio, Radeljaš je na Općinskom sudu u Sarajevu rekao da nije uzeo novac.

Dugovanja ministra Radeljaša
Esedu Radeljašu su poslovni partneri dali šest i po miliona KM da završi ugovorene poslove. On je veliki dio novca zadržao, a dogovor nije ispoštovao.

Kako je CIN ranije pisao, Radeljaš je novac zarađivao prodajući tuđe nekretnine kao svoje, istu imovinu prodavao različitim kupcima, gradio kuću bez potrebnih dozvola, utajio porez, te oštetio budžet Općine Novi Grad čiji je vijećnik bio.

Radeljaševe prevare sa nekretninama
Ministar BPK-a Esed Radeljaš je godinama manipulisao nekretninama - prodavao je tuđu imovinu kao svoju i bespravno gradio. Umjesto kazne dobio je funkciju.

Alma Delizaimović, predsjednica Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini BPK potpisala je inicijativu za Radeljaševu smjenu. Kaže da je pročitala sva CIN-ova istraživanja o Esedu Radeljašu i da su oni uticali na kreiranje mišljenja o njemu.

Inicijativa za Radeljaševu smjenu najprije je bila upućena premijeru BPK Emiru Okoviću. On kaže da je na Radeljaševu smjenu, iako je to politička odluka, uticao skup stvari, među kojima i njegova djela koja je CIN dokazao.

“Čitao sam ono oko imena Esad – Esed, pa smo vodili računa kod potpisivanja ove odluke”, kaže Oković.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.