Search
Close this search box.

Radeljaševa djeca priznala krivicu za davanje mita

Općinski sud u Sarajevu osudio je Amru Radeljaš na deset, a njenog brata Admira na šest mjeseci zatvora za podmićivanje sarajevskih ljekara koji su trebali pomoći njihovom ocu Esedu da izađe iz pritvora.

Amra i Admir Radeljaš priznali su da su dali novac ljekarima Opće bolnice „Abdulah Nakaš“ kako bi „izdejstvovali“ izlazak njihovog oca Eseda Radeljaša iz pritvora. Općinski sud u Sarajevu ih je krajem prošle godine osudio na deset, odnosno šest mjeseci zatvora za davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

HRONOLOGIJA PREVARE: Život i karijera Eseda Radeljaša
Centar za istraživačko novinarstvo predstavlja najvažnije događaje u karijeri Eseda Radeljaša

Za isto djelo Tužilaštvo tereti i njihovog oca Eseda, dok su za primanje dara optuženi ljekari Eldina Bešlagić i Dragiša Đogović. Njima je nastavljeno suđenje.

Sarajevsko kantonalno tužilaštvo je u augustu 2018. godine optužilo Radeljaše da su u decembru 2017. preko Bešlagić i Đogovića pokušali vršiti utjecaj na tadašnju glavnu tužiteljicu Dalidu Burzić da preko postupajućeg tužioca omogući Esedu odbranu sa slobode. Protiv njega je tada vođen krivični postupak u kojem se branio sa slobode, a u međuvremenu je podignuta još jedna optužnica i zatražen pritvor.

Nakon što je Radeljaš ponovo pritvoren, komunikaciju sa Bešlagić je nastavila njegova kćerka Amra.

U optužnici je navedeno da je Đogović iskoristio položaj tužiteljice Burzić koja se u Općoj bolnici oporavljala od operacije, došao u njenu bolničku sobu, razgovarao o puštanju Radeljaša iz pritvora „te, iako je D. B. (Dalida Burzić, op. a.) odbila bilo kakav vid pomoći, obavijestio Eldinu Bešlagić da je obećala da će ‘probati’“, piše u optužnici. Za ovo su ljekari od Radeljaša tražili pet hiljada maraka, ali su im Amra i Admir dali samo dvije, zahtijevajući da dalje vrše pritisak na glavnu tužiteljicu.

Nekadašnjeg zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo i ministra u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Eseda Radeljaša je Kantonalni sud u Sarajevu u januaru 2019. osudio na dvije godine zatvora jer je više od 100.000 maraka budžetskog novca, namijenjenog za finansiranje njegove stranke BOSS, prebacio na privatni račun za otplatu kredita. Zabranjeno mu je da dvije godine radi u upravi i državnoj vlasti.

Istom presudom su on i Damir Hadžić, bivši načelnik Općine Novi Grad u Sarajevu, te uposlenici Općine Jasmina Horo i Jusuf Čaušević oslobođeni optužbi za zloupotrebe u vezi sa dodjelom zemljišta i isplatom milionske odštete.

Radeljaš je bio optužen za davanje mita, ovjeravanje neistinitog sadržaja i zloupotrebu položaja. On je od Općine Novi Grad dobio milionsku odštetu za oduzimanje zemljišta koje je platio 51 hiljadu maraka, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pisao. Radeljaši su vlasnici vrijednih nekretnina u Sarajevu i Ustikolini, a dio njih stečen je prevarama. CIN je objavio više tekstova o Radeljaševim manipulacijama nakon čega je i uhapšen u novembru 2016. godine.

Komšijski dogovor sudije i osuđenika
Esed Radeljaš je gradio vikendicu na zemlji sudije Vladimira Špoljarića u vrijeme kada je on rješavao njegov sudski postupak
Radeljaševe prevare sa nekretninama
Ministar BPK-a Esed Radeljaš je godinama manipulisao nekretninama - prodavao je tuđu imovinu kao svoju i bespravno gradio. Umjesto kazne dobio je funkciju.
Dugovanja ministra Radeljaša
Esedu Radeljašu su poslovni partneri dali šest i po miliona KM da završi ugovorene poslove. On je veliki dio novca zadržao, a dogovor nije ispoštovao.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.