Search
Close this search box.

Senaidu Begiću četiri godine zatvora

Federalni zastupnik Senaid Begić je osuđen na četiri godine zatvora zbog nezakonitog zapošljavanja i finansijskih zloupotreba koje je radio dok je bio direktor ZZOZDK, o čemu je pisao Centar za istraživačko novinarstvo.

Općinski sud u Zenici je prvostepenom presudom osudio Senaida Begića, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZOZDK), na četverogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe položaja i prevare u službi.

Kako je navedeno u presudi, Begić je od 2012. do 2016. godine nezakonito zapošljavao, nepropisno vršio refundaciju troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebljavao naknade za troškove prevoza i kupio skupocjeni mobitel koji po odlasku sa funkcije direktora nije razdužio.

Na šestomjesečnu kaznu zatvora osuđen je i Omer Avdaković, nekadašnji Begićev pomoćnik za finansijske poslove u ZZOZDK. Osuđen je da je kao šef finansija ove zdravstvene institucije naložio isplatu naknada od oko 200 KM članovima Upravnog odbora Zavoda iako su oni već tada bili razriješeni dužnosti.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je još početkom 2017. pisao o Begićevim zloupotrebama i nakon objave teksta Kantonalno tužilaštvo u Zenici je počelo provjeravati poslovanje ZZOZDK u njegovom mandatu. Dvije godine kasnije Tužilaštvo je protiv Begića i Avdakovića podiglo optužnicu koju je potvrdio Općinski sud u Zenici.

Zavod za rastrošnost
Bivši direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona Senaid Begić je koristio novac ove ustanove za promociju na izborima, reklamiranje u medijima i kupovinu nagrada.
Potvrđena optužnica protiv Senaida Begića
Općinski sud u Zenici je potvrdio optužnicu protiv Senaida Begića, federalnog parlamentarca i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, i Omera Avdakovića, šefa finansija Zavoda, zbog zloupotrebe položaja i prevara u službi, o čemu je CIN ranije pisao.

Begić nije htio razgovarati i novinare je uputio na svog advokata Bakira Ljubovića, koji se nije javljao na pozive niti odgovarao na poruke.

Zavod za rastrošnost

Novinari CIN-a su ranije otkrili da je Begić koristio novac ZZOZDK za promociju na izborima, reklamiranje u medijima i kupovinu nagrada. On je prije općih izbora 2014. godine zapošljavao mlade simpatizere i članove Socijaldemokratske partije (SDP) kao pripravnike koji su ga zauzvrat promovisali. Iste godine povećao je i plaće svojim najbližim saradnicima, između ostalog i Avdakoviću, drugom osuđenom u ovom predmetu.

Obojica su tada novinarima rekli da su sve radili u skladu sa zakonskim procedurama. „Ja se ne bojim jer sam čist i pred sobom i pred Bogom“, rekao je tada Begić.

Begić je po preuzimanju direktorskog mandata 2012. godine zaposlio i radnika na mjesto samostalnog stručnog saradnika, što je bilo protivno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, jer zaposlena osoba nije bila diplomirani ekonomista. U isto vrijeme, na mjesto glavnog knjigovođe je zaposlio radnicu koja nije ispunjavala uvjete propisane konkursnom procedurom.

Begić je u Zavod priložio lažnu adresu kako bi ostvario pravo na naknadu troškova prevoza. Iako je živio u Zenici, on je kao adresu prebivališta prijavio adresu u Matuzićima kod Doboja. Tako je od marta 2012. do novembra 2013. godine protupravno naplatio 8.206 KM.

Također, omogućio je liječenje u Sloveniji i refundaciju troškova ocu njegovog poznanika iako za to nisu bili ispunjeni uvjeti iz Odluke o utvrđivanju kriterija i načinu ostvarivanja prava na liječenje u inostranstvu. Potvrdu su trebali izdati klinički centri u Sarajevu ili Tuzli, što osiguranik nije imao, ali mu je ipak preko Zavoda refundirao preko 3.000 KM. Iste godine je sebi i još šesterici kolega na teret Zavoda kupio mobitele čija je vrijednost bila preko 2.000 KM, koji kasnije nisu rashodovani, odnosno vraćeni u Zavod.

Begić je zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta te član Predsjedništva i član Glavnog odbora te partije.

Iz SDP-a BiH su novinarima CIN-a rekli da nakon pravosnažne presude Begić više neće biti u organima ove stranke.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.