Search
Close this search box.

Spora reakcija ljekara u slučaju trovanja hranom

Prošlosedmično masovno trovanje salmonelom u Tuzli pogodilo bi manje ljudi da su zdravstvene ustanove reagovale brže.

Najmanje 224 osobe se otrovalo salmonelom jedući u poznatom tuzlanskom restoranu brze hrane Bosburger, kaže Gordana Kovačević, doktorica u Domu zdravlja u Tuzli. Od ovog broja, 15 osoba je hospitalizirano.

Doktorica Kovačević kaže da je sada najlakše međusobno se optuživati. Dodaje da je došlo do greške i da je u toku pravljenje procedura za sprječavanje sličnih propusta u budućnosti.

Prva tri pacijenta u hitnu službu Doma zdravlja stigla su u petak navečer žaleći se na stomačne bolove, kaže Kovačević. Međutim, pošto niko nije povezao slučajeve, sa pacijentima nije razgovarano o detaljima.

U subotu popodne javilo se još 16 osoba, da bi se tokom slijedeće noći prijavilo još 80 pacijenata, kaže Kovačević. Premda su ljekari Doma zdravlja već u subotu navečer shvatili da se radi o epidemiji trovanja hranom, prvi razgovori sa nekim od blizu 100 pacijenata su obavljeni tek sutradan.

Najveći broj pacijenata je iz Doma zdravlja nakon ukazane pomoći upućen u Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla. Sanitarne inspektore nisu pozvali ni ljekari iz Doma zdravlja, a ni oni iz UKC-a.

Doktorica Kovačević kaže da su sanitarni inspektori obaviješteni tek u nedjelju popodne, kada je na posao došao direktor Doma zdravlja. Prema njenim riječima, mlađi i neiskusni ljekari su bili preopterećeni velikim brojem pacijenata, a starije kolege i rukovodioci jednostavno nisu bili tu.

Ovo nije prvi put da zdravstvene institucije reaguju presporo, kaže sanitarni inspektor Sahbija Šehović.

Inspekciji je bilo potrebno svega pet minuta da reaguje jer su u vrijeme poziva radili u neposrednoj blizini restorana, kaže Šehović. Da je inspekcija ranije obaviještena bilo bi manje oboljelih, kaže ona. Zdravstvene institucije su po zakonu obavezne obavijestiti inspekciju u slučajevima takvih epidemija.

Nadležni sa UKC Tuzla kažu da ničiji život nije u opasnosti.

Salmonela je bakterija koja se najčešće javlja u jajima, peradi, mesu ili vodi. Stručnjaci kažu da je razlog izbijanja epidemija najčešće loša higijena, nepravilno rukovanje i priprema hrane ili nepropisno skladištenje.

Izvor salmonele još uvijek nije utvrđen.

Prošlu godinu je obilježio niz slučajeva trovanja salmonelom u sarajevskim restoranima. Najmanje 425 osoba se otrovalo ovom bakterijom jedući u sarajevskoj piceriji Pomodorino.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je 2006. godine detaljno istražio pitanje sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini (BiH). Radeći na nagrađivanoj seriji tekstova, CIN je angažovao stručnjake Veterinarskog fakulteta u Sarajevu da uzmu i testiraju uzorke prehrambenih proizvoda kupljenih na tržnicama, u restoranima i slastičarnama u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci. Gotovo polovina testiranih uzoraka sadržavala je povišen broj mikroorganizama ili bakterija koje uzrokuju trovanje hranom.

Od tada, vlasti nisu značajnije promijenile inspekcijske procedure, niti sanitarne propise u BiH.

Najveći broj slučajeva trovanja hranom dešava se u ljetnim mjesecima, dolaskom toplijeg vremena.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.