Search
Close this search box.

Sud BiH odbacio optužnicu za pranje novca i prevaru

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Emira Begovića, Seada Žile i njihovih firmi zbog prevare sa hirurškim maskama u martu 2020. godine.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je odbacio optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo krajem prošle godine protiv Emira Begovića, vlasnika firme „Global Promet“ iz Gračanice, i Seada Žile, vlasnika firme „Windsor Group“ iz Zavidovića.

Tužilaštvo ih je optužilo da su u martu 2020. godine nezakonito pribavili korist od oko 600.000 KM koju su stekli krivičnim djelima prevara u privrednom poslovanju i pranje novca, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pisao.

Međutim, Sud smatra da se iz dokaza ne može zaključiti da je Begović počinio ta krivična djela, dok se u slučaju Seada Žile i njegove firme proglasio nenadležnim, ocijenivši da je to posao za Općinski sud u Zavidovićima.

Kako su novinari CIN-a otkrili, Žilo je Begoviću na početku pandemije korona virusa 2020. godine ponudio 13.850.000 hirurških maski po cijeni od 9 feninga po komadu, što je Begović prihvatio.

Sloboda za nove prevare
Višestruko osuđivani Sead Žilo je za 54.500 KM otkupio dvije zatvorske kazne u ukupnom trajanju od godinu i po dana. Kupljenu slobodu je iskoristio za nove prevare, teške četvrtinu miliona maraka.

Žilo mu je potom poslao predračun za uplatu i certifikat o usklađenosti robe sa zahtjevima Evropske unije kao dokaz za fer poslovanje. Begović je novinarima tvrdio da je Žili prvo uplatio 10.000 KM avansa na račun „Windsor Group“, a potom mu dao još 200.000 maraka u gotovini.

Naknadno se ispostavilo da je certifikat krivotvoren, da Žilin „Windsor Group“ nije registrovan za trgovanje medicinskom opremom te da on nikada nije ni imao maske za prodaju.

Vjerujući da je sklopio dobar posao, iako još nije ni vidio maske, Begović je odmah dogovorio preprodaju sa Borutom Čehom, vlasnikom slovenačke firme „Labena“, za šest puta višu cijenu. Na osnovu ugovora o kupovini Čeh je isplatio Begoviću avans od 600.000 KM. Dogovorili su se da isporuka bude sredinom marta 2020. godine u Sežani u Sloveniji, ali se to nije desilo jer Begović nikada nije ni dobio maske od Žile.

S obzirom da je dio maski bio namijenjen zdravstvenim ustanovama u Sloveniji, predstavnici vlasti u ovoj zemlji su na pres-konferenciji objavili da je Begovićev „Global Promet“ prevario njihovog državljanina.

Tužilaštvo BiH je o cijelom slučaju otvorilo istragu i krajem prošle godine podiglo optužnicu protiv Emira Begovića, njegove firme „Global Promet“ te Seada Žile i njegove firme „Windsor Group“ za pranje novca i prevaru u privrednom poslovanju.

Žilo je više puta osuđivan za slična djela, a sada mu sudi Općinski sud u Tuzli za višestruku prevaru. Trenutno je u pritvoru.

Sead Žilo uskoro pred sudom
Direktor firme „Windsor group“ Sead Žilo optužen je zbog prevara u vrijednosti 153.000 KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.