Suđenje Budimiru počinje u septembru

Suđenje bivšem predsjedniku Federacije BiH i peterici optuženih za zloupotrebu položaja, protuzakonito posredovanje te davanje i primanje dara počet će u septembru.

Za 8. septembar je pred Općinskim sudom u Sarajevu zakazan početak suđenja Živku Budimiru, bivšem predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), te Petru Barišiću, Saudu Kulosmanu, Hidajetu Haliloviću, Željku Asiću i Arminu Kulovcu.

Budimir je optužen za zloupotrebu položaja i ovlasti, primanje dara i drugih oblika koristi te protuzakonito posredovanje. Tužilaštvo mu stavlja na teret: primanje novca za nezakonito pomilovanje, oslobađanje od zatvorskih kazni te brisanje osuđenika iz krivične evidencije koje je činio sam ili uz pomoć drugih optuženih.

Budimir ponovo optužen zbog pomilovanja kriminalaca
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu protiv predsjednika FBiH Živka Budimira zbog pomilovanja osuđenika. Slična optužnica na državnom nivou prije godinu dana nije dovela do suđenja.

Za protuzakonito posredovanje su optuženi i: Barišić, njegov bivši savjetnik, Halilović, predsjednik Komisije za pomilovanja, te Asić, bivši zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Kulovac je optužen za davanje dara i drugih oblika koristi, kao i Kulosman, predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) FBiH, kojeg Tužilaštvo još tereti i za protuzakonito posredovanje.

Suđenje je trebalo početi 3. jula, ali se u sudnici nije pojavio optuženi Halilović. Advokat Vlado Adamović je objasnio da se njegov branjenik ne osjeća dobro te da zbog povišenog pritiska nije mogao pristupiti ročištu.

Optužnicu protiv šestorke je podiglo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu u januaru ove godine, a mjesec dana poslije Općinski sud se proglasio nenadležnim za procesuiranje. Nakon žalbe Tužilaštva Sud je 5. marta potvrdio optužnicu. Sva šesterica optuženih su negirali krivicu.

Općinski sud nije nadležan za slučaj Budimira
Nakon državnog i Općinski sud u Sarajevu se proglasio nenadležnim za slučaj Budimira, a tužilaštvo je najavilo da će uložiti žalbu na ovakvu odluku.

Prije Općinskog, nenadležnim za procesuiranje proglasio se i državni sud. U decembru 2013. godine Sud BiH je zaključio da iz optužnice ne proizlazi da su krivičnim djelima koja su optuženim stavljena na teret nastupile štetne posljedice po državu BiH, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE OBJAVE

Podignuta optužnica protiv vlasnika i direktora Lagera

USKOK je podigao optužnicu protiv devet osoba, a među njima su vlasnik bh. firme „Lager“ Milenko Bašić i izvršni direktor Dragan Stipić. Njima se na teret stavlja da su bivšoj gradonačelnici Knina i državnoj tajnici Josipi Rimac davali mito kako bi im isposlovala dozvole za gradnju vjetroelektrane.

Uhapšen bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović

SIPA je privela bivšeg direktora KCUS-a Farisa Gavrankapetanovića, uposlenicu ove zdravstvene institucije Muvedetu Čedić te bivšeg premijera i ministra zdravstva Kantona Sarajevo Fikreta Musića i Zlatka Vukovića. Tužilaštvo KS ih sumnjiči da su 2011. i 2012. godine nezakonito proveli javne nabavke.

Policijska korupcija miriše na janjetinu

Policajac Elvedin Džigum iz Bosanskog Petrovca je godinama uzimao novac od vozača kamiona kako bi im opraštao saobraćajne prekršaje. Policijski komesar i komandiri su to znali, ali umjesto da ga kazne, oni su ga štitili.

Kafa carinicima umjesto milioni državi
Kafa carinicima umjesto milioni državi

Uvoznici tekstila plaćaju višestruko niže carine i poreze jer špeditere i carinike podmićuju sa 2.500 maraka po kamionu robe. Bosna i Hercegovina ovim gubi desetine miliona maraka godišnje.

SUISSE SECRETS

#istrazioCIN