Švicarska bi mogla na crnu listu zbog „Credit Suisse“ banke

Evropski parlamentarci traže preispitivanje odnosa sa Švicarskom nakon objave podataka o klijentima „Credit Suisse“ banke koji su povezani sa kriminalom i kršenjem ljudskih prava.

Tri najveća poslanička kluba u Evropskom parlamentu: Evropska narodna partija (EPP), Socijalisti i Demokrate (S&D) i Renew Europe pozvali su Evropsku uniju da preispita odnos sa Švicarskom i razmotri da li je treba dodati na spisak država koje se smatraju visokorizičnim zbog finansijskog kriminala, prenose OCCRP i Guardian.

„Otkrića iz istraživanja „Suisse Secrets“ ukazuju na ogromne nedostatke švicarskih banaka u sprečavanju pranja novca“, rekao je poslanik EPP-a Markus Ferber.

Ukazao je na opasnost po evropske banke: „Evropske i švicarske banke su blisko povezane pa nedostaci u borbi protiv pranja novca u švicarskom bankarskom sektoru predstavljaju problem za evropski finansijski sektor“.

Iste zaključke su podijelili i glasnogovornici druga dva kluba po veličini u Europskom parlamentu.

„Pranje novca uspijeva zahvaljujući tajnosti, a banke rade u sjeni i bez posljedica. Dok se mi borimo protiv nejednakosti u društvu i plaćamo za oporavak od pandemije, „Suisse Secrets“ nas podsjeća na istinsku nepravdu sa kojom smo suočeni“, rekao je poslanik i glasnogovornik za ekonomska i monetarna pitanja S&D-a Jonas Fernandez, a prenosi Guardian, „EU mora provjeriti švicarske načine borbe protiv pranja novca i osigurati da lista zemalja sa visokim rizikom bude vjerodostojan instrument za borbu protiv „prljavog“ novca“. 

Šta je „Suisse Secrets“?
Podatke o „Suisse Secrets“ dobio je njemački list „Süddeutsche Zeitung“ koji je koordinirao projektom zajedno sa mrežom "Organized Crime and Corruption Project" (OCCRP).

Glasnogovornik za ekonomska pitanja poslaničkog kluba Renew Europe Luis Garicano kaže da je „Secret Suisse“ otkrila ozbiljne nedostatke u švicarskom bankarskom sistemu, koji pokreću ozbiljne etičke i regulatorne dileme.

„Očekujemo da Evropska komisija uzme u obzir nove činjenice pri narednoj provjeri liste visokorizičnih zemalja. Činjenica da svjetski kriminalci i despoti mogu tako lako oprati novac na pragu EU je neprihvatljiva“.     

Švicarska je dobro poznata kao mjesto na kojem se čuva novac iz cijeloga svijeta, uglavnom zbog strogih zakona o bankarskim tajnama. Uprkos tome, javnost je, zahvaljujući zviždačima, saznala zabrinjavajuće detalje o klijentima „Credit Suisse“, jedne od najvećih banaka u zemlji.

Međunarodna novinarska istraga ove banke, nazvana „Suisse Secrets“, otkrila je blisku vezu njenih klijenata sa kriminalom i grubim kršenjem ljudskih prava.

Više od 160 novinara iz 48 medijskih kuća i 39 zemalja diljem svijeta mjesecima su analizirali informacije u vezi sa oko 18.000 računa koji su zajedno na svom vrhuncu vrijedili više od 100 milijardi američkih dolara.

Zahvaljujući ovom „curenju“ podataka, novinari CIN-a su otkrili da je šef Carinske ispostave „Brod“ Janko Jovanović imao račun na kojem je u jednom trenutku bilo oko tri miliona maraka. On i njegova supruga Jovanka Jovanović, predsjednica Okružnog privrednog suda u Doboju, nisu mogli zaraditi taj novac svojim legalnim primanjima.

Tajna švicarskog računa bh. carinika
Bračni par Jovanović iz Doboja kupio je 13 nekretnina u zemlji i inostranstvu, a na računu u Švicarskoj skupio vrijednost od oko tri miliona maraka, otkriveno je u velikom „curenju“ podataka iz jedne od najvećih švicarskih banaka. Janko je šef carinske ispostave, a Jovanka predsjednica suda. Njihovi prihodi ni približno ne pokrivaju ulaganja u milionsku imovinu.

U ovom istraživanju nisu mogli učestvovati novinari iz Švicarske zbog opasnosti od kaznenog progona u njihovoj zemlji. Prema švicarskom Zakonu o bankama, oni mogu krivično odgovarati i u slučaju posjedovanja, a kamoli objavljivanja privatnih bankovnih podataka.

Samira Marti, političarka iz Socijaldemokratske partije Švicarske, rekla je da će njena stranka podnijeti prijedlog da se ovaj zakon promijeni.

„Istraživanje ‘Suisse Secrets’ nam je otkrilo i da član Zakona o cenzuri zabranjuje švicarskim medijima da otkrivaju krivična djela u vezi sa porezom. To se treba mijenjati.“, napisala je na Twitteru.

Švicarski i evropski novinari, također, traže ukidanje ograničenja, podsjećajući da nijedna druga liberalna demokratija ne tretira novinarska istraživanja o ovoj temi kao krivično djelo, sve dok je informacija u javnom interesu.

“Švicarska, jednostavno, ne poštuje evropske pravne standarde o slobodi izražavanja i slobodu štampe”, rekao je Ricardo Gutiérrez, generalni sekretar Evropske federacije novinara, prenosi OCCRP.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

RELATED STORIES

SUISSE SECRETS

#investigatedbyCIN