Search
Close this search box.

Tužilaštvo KS provjerava falsifikate firme „Prointer“

Tužilaštvo Kantona Sarajevo provjerava navode o falsificiranju dokumentacije firme „Prointer ITSS“ na tenderima Federalnog ministarstva rada i socijalne politike iz 2020. godine, o čemu je CIN ranije pisao.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) provjerava navode o falsificiranju dokumentacije firme „Prointer ITSS“ na tenderima za upravljanje sistemima koji sadrže lične podatke gotovo milion građana Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

„Postupajući tužilac poduzima radnje dokazivanja kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela. S obzirom na fazu u kojoj se predmet nalazi, trenutno ne možemo davati više informacija“, rekli su novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Tužilaštva KS.

CIN je u junu 2022. godine otkrio da se firma „Prointer ITSS“ na javne poslove za upravljanje sistemima prijavljivala sa lažiranom dokumentacijom.

Falsifikati „Prointera“ na tenderima
Firma „Prointer ITSS“ se na javne poslove za upravljanje sistemima, koji sadrže lične podatke gotovo milion građana Federacije BiH, prijavila sa lažiranom dokumentacijom.

Nakon niza višemilionskih ugovora sklopljenih sa institucijama u Republici Srpskoj ova firma je krajem 2020. godine krenula u borbu za vrijedne javne poslove u FBiH. Sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike „Prointer ITSS“ je pokušao ugovoriti dva tendera za održavanje informacionih sistema. Vrijednost tendera je 692 hiljade maraka.

„Prointer“ je tenderskoj komisiji trebao dostaviti dokaze da ima iskusne stručnjake za održavanje kompleksnih informacionih sistema za Ministarstvo. No, kako ih nije imao dovoljno, za dvojicu je priložio lažirane biografije i dokumente o njihovom radnom iskustvu. Iako je moralo, Ministarstvo tu dokumentaciju nije provjerilo pa je „Prointer ITSS“ zadovoljio uslove tendera.

Uprkos dokazima o falsifikatima, sankcije ovoj firmi nisu izrečene već godinu dana i devet mjeseci. Firma je od tada ugovorila više od 57 miliona maraka vrijedne poslove za javne institucije u BiH, od čega tek manje od pola miliona maraka u FBiH.

Iz „Prointera“ nisu željeli govoriti za CIN. Direktor firme Vladimir Perišić je novinarima uoči objave priče rekao „da ‘Prointeru’ ne ide baš u interes da se ne oglasi” u vezi sa ovom temom, ali se kasnije nije javljao na pozive.

Također, Federalna uprava policije je Tužilaštvu KS proslijedila izvještaj o izvršenom krivičnom djelu firme „Prointer ITSS” krajem 2021. godine nakon što je zaprimila prijavu iz Kabineta ministra Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o lažnim potvrdama „Prointera ITSS“ na tenderima.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.