Search
Close this search box.

Tužilaštvo nastavilo ispitivati Zorana Ćopića

Specijalno tužilaštvo RS-a je ispitivalo Zorana Ćopića, optuženog za pranje novca, o novčanim transakcijama koje su njegove firme imale sa off-shore firmama Darka Šarića.

Iznos od 5,4 miliona KM koji su Lafino Trade i Matenico, offshore firme u vlasništvu Darka Šarića, uplatile preduzeću Agrocoop iz Banje Luke trebao je biti iskorišten kao avans za kupovinu srbijanskog preduzeća Mitrosrem, izjavio je biznismen Zoran Ćopić u srijedu tokom unakrsnog ispitivanja na Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Na prošlom ročištu, održanom početkom juna, Ćopić je rekao da je prodaju Mitrosrema dogovorio sa Šarićem 2008. godine, prije nego je saznao da je ovaj umiješan u međunarodnu trgovinu kokainom.

Postupak protiv Ćopića i Drage Nižola, pilota i direktora njegove firme Avio Rent, vodi se upravo zbog sumnje da su prali Šarićev novac. Zbog organizovanja međunarodnog lanca trgovine drogom, za njim je srbijanska policija raspisala potjernicu.

Slobodan Ćelić, specijalni tužilac Republike Srpske (RS), pitao je Ćopića da li su transakcije između Šarićevih firmi i Agrocoopa nelogične a fakture fiktivne, s obzirom da ih je Agrocoop ispostavio za isporuku sjemenskog kukuruza.

Ćopić je rekao da je to bio jedini mogući način da dobije novac od Šarića. Naime, Agencija za privatizaciju Srbije uslovila je da Mitrosrem može kupiti samo preduzeće koje je u prethodnoj godini imalo najmanje 30 miliona eura prihoda.

Dodao je da mu je novac trebao odmah pa su mu ga Šarićeve firme kao avans uplaćivale i prije pronalaska takvog preduzeća.

Prema njegovim riječima, dobijeni novac je koristio za isplatu plaća, servisiranje kredita i drugih obaveza brojnih firmi koje je posjedovao u Srbiji, dok je samo mali dio korišten za potrebe Agrocoopa. Naveo je da novac nije direktno uplaćivo na račune firmi u Srbiji, jer su oni bili blokirani i banke bi zaplijenile sav novac.

Tokom jučerašnjeg unakrsnog ispitivanja Ćopić je, također, rekao da su transakcije između još 12 offshore firmi i Agrocoopa bile pozajmice banjalučkom preduzeću koje je dogovorio u Beogradu preko prijatelja koji se bavi „finansijskim inženjeringom“ i koji obezbjeđuje pozajmice, ali nije htio otkriti njegov identitet.

Ćopić je rekao da je dug trebao biti vraćen novcem od prodaje Mitrosrema, što se nije desilo jer je nakon hapšenja sve blokirano.

Tužilac Ćelić je, također, naveo da ugovori između 12 offshore kompanija i Agrocoopa nisu postojali. Nakon što je Ćopić rekao da je poslovao u skladu sa zakonom, tužilac je pročitao transkript presretnutog razgovora između Ćopića i Ljube Mrđena, direktora banjalučkog Agrocoopa, u kojem Mrđen upozorava Ćopića da je došla republička poljoprivredna inspekcija i ima problem da „pokrije“ dva miliona uplaćena od Lafino Tradea.

Mrđen je Ćopiću rekao da inspektorima moraju „pljunuti 1.000 – 2.000 KM“, na što je Ćopić odgovorio: „Daj mu!“.

Na pitanje tužioca šta je ovo značilo, Ćopić je, nasmijavši se, rekao da ne zna o čemu se radi.

Tužilac je Ćopića ispitivao i o kupovini Fabrike šećera Bijeljina, o čemu su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva pisali u više navrata. On je naveo da Ćopić nije imao stvarnu namjeru da kupi Fabriku zbog proizvodnje, jer je ovu firmu prodao prije nego što su dionice uknjižene na Agrocoop.

Ćopić je rekao da to nije tačno i da je u tom periodu ostao bez novca i tražio investitora da pokrene Fabriku. Sa Poljoprivrednom zadrugom Jankovci, čiji je vlasnik hrvatski biznismen Enver Moralić, sklopio je ugovor po kojem će ova firma za uloženi novac dobiti oko 30 posto dionica Fabrike.

Na ročištu je trebao svjedočiti i Milivoj Pavlović, generalni direktor Agrocoopa iz Novog Sada, preduzeća koje je vlasnik banjalučkog Agrocoopa, ali nije mogao doći jer su mu u Srbiji oduzeti lični dokumenti zbog sudskog postupka koji se tamo vodi protiv njega.

22. juna bit će održano posljednje ročište na kojem će tužilac unakrsno ispitati Dragu Nižola te kao dokaze predati i presude iz Srbije koje su do sada donesene protiv Ćopićevih saradnika.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.