Search
Close this search box.

Uhapšen Damir Hadžić

Nekadašnji načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić i sudski vještak Kasim Zulum uhapšeni su u Sarajevu po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Damir Hadžić, predsjednik Uprave „Euroherc osiguranja“ i nekadašnji načelnik sarajevske Općine Novi Grad, osumnjičen je za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a sudski vještak Kasim Zulum za zloupotrebu ovlasti vještaka.

Policija je početkom mjeseca uhapsila i: Eseda Radeljaša, nekadašnjeg vijećnika, skupštinskog zastupnika i ministra, te osnivača Stranke za bolje Goražde, Nedžada Kapetanovića, bivšeg pravobranioca Općine Novi Grad, Jasminu Horo, pomoćnicu bivšeg načelnika Hadžića i Jusufa Čauševića, šefa Odsjeka za imovinsko-pravne poslove ove općine. Oni su osumnjičeni za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca i davanje dara i drugih oblika koristi. Radeljaš je zadržan u pritvoru, dok su ostali pušteni na slobodu uz mjere zabrane.

Uhapšen Esed Radeljaš
Nekadašnji vijećnik, skupštinski zastupnik i ministar uhapšen je nakon serije tekstova koje je o njegovim manipulacijama nekretninama objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Damir Hadžić se, kažu iz Tužilaštva, tereti da je iz općinskog budžeta nezakonito omogućio isplatu više od milion maraka osumnjičenom Esedu Radeljašu.

Hadžić je bio načelnik kada je Esedu Radeljašu prije deset godina Općina Novi Grad dodijelila zemljište od 2.067 kvadrata u sarajevskom naselju Nedžarići za 51.340 KM. Kako je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) ranije pisao, Radeljašu je zemljište dodijeljeno bez konkursa, što je suprotno Zakonu o građevinskom zemljištu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Saglasnost za to dao je pravobranilac Nedžad Kapetanović, a postupak dodjele zemljišta vodio je Jusuf Čaušević.

Komšijski dogovor sudije i osuđenika
Esed Radeljaš je gradio vikendicu na zemlji sudije Vladimira Špoljarića u vrijeme kada je on rješavao njegov sudski postupak

Zemljište je Radeljašu oduzeto 2010. godine jer nije ispoštovao ugovorne obaveze i u predviđenom roku na njemu izgradio poslovni objekat. On je u to vrijeme bio vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad i od Općine je zatražio odštetu za oduzeto zemljište. Općina mu je isplatila 1.033.500 KM, što je 20 puta veći iznos od naknade koju je svojevremeno uplatio u budžet. Općina je prilikom odlučivanja o  visini odštete uzila u obzir vještačenje Kasima Zuluma, koji je vrijednost kvadrata zemljišta procijenio na 550 KM. Nalog za isplatu odštete potpisala je Jasmina Horo, pomoćnica bivšeg načelnika Hadžića.

Horo je šest mjeseci nakon toga kupila stan u Sarajevu od 110 kvadratnih metara. Stan je, prema dokumentaciji kojom raspolaže CIN, platila 164 hiljade maraka. Kantonalni sud u Sarajevu je na prijedlog Kantonalnog tužilaštva, nakon hapšenja, nepravomoćno zamrznuo imovinu Eseda Radeljaša i Jasmine Horo.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.