Search
Close this search box.

Vlada RS-a će dati 20 miliona marka za podsticaj izvoza

Kaldera Company d.o.o. iz Laktaša, u vlasništvu Milenka Čičića, člana SNSD-a, nalazi se među firmama koje su dobile subvencije za podsticaj izvoza od Vlade RS-a. Foto: CIN

Vlada Republike Srpske (RS) će ove godine dodijeliti 20 miliona maraka bespovratnih sredstava kao subvenciju za podsticaj izvoza, što je za oko šest miliona maraka više u odnosu na prošlu godinu. Novac će dobiti izvozno orijentirana privredna poduzeća koja se odazovu na javni poziv Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a, koji je u toku, ako zadovolje tražene kriterije.

Prema postojećem pravilniku, finansirat će se projekti kao što su: uvođenje savremenih tehnologija i opreme, izgradnja proizvodnih objekata, razvoj novih proizvoda i materijala ili uvođenje sistema kvaliteta koji se provode ili će biti završeni u periodu od početka prošle pa do kraja iduće godine. Aplikanti moraju biti registrirani u RS-u, baviti se proizvodnjom za potrebe izvoza ili imati ugovoreni izoz u ovoj godini, ne smiju imati neizmirene poreske obaveze i moraju poštovati radnopravne odnose.

Prema nalazima Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a, entitetsko Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je u prošloj godini planiralo oko 17 miliona maraka kao poticaj izvozu. U konačnici je podijeljeno oko 14 miliona za tu naknadu, a tri miliona maraka je proslijeđeno izvozno orijentiranim firmama koje su bile pogođene prirodnim nepogodama ili drugim nepredviđenim događajima.

Pod prirodnim nepogodama se podrazumijevaju: poplave, požari ili nemiri u pojednim državama. Na poziv su se prijavile 22 firme, a sa 11 je potpisan ugovor. Prema nalazima revizora, novac su dobile „Romanija“ – Sokolac (451.814 KM) i „Interlignum“ – Teslić (137.244 KM), firme koje su pretrpjele požar. Po osnovu štete od poplava sredstva su dobili: „Fabrika za proizvodnju žice“ – Novo Goražde (261.140 KM), „Nova Forma“ d.o.o. iz Doboja (75.000 KM), dok sa „Granitom“ iz Banje Luke kojem je bila namijenjena suma od 57.925 KM nije potpisan ugovor zbog blokiranog računa. U Ministarstvu su bili skeptični u vezi sa namjenskom potrošnjom novca. Firma je u aprilu ove godine otišla pod stečaj.

Podrumi manastira Tvrdoš se nalaze u vlasništvu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.
Foto: CIN

Po osnovu štete zbog nerealizovanog izvoza prouzrokovanog građanskim nemirima u pojedinim državama, sredstva su dobile firme: „Famos“ – Istočno Sarajevo (500.000 KM), „Drvolik“ – Rogatica (500.000 KM), „Euro-motor“ – Banja Luka (383.229 KM), „Energoinvest rasklopna oprema“ – Istočno Sarajevo (288.568 KM), „Kosmos“ – Banja Luka (246.869 KM) te „Orao“ iz Bijeljine (169.429 KM).

Za preostalih 14 miliona maraka subvencije za podsticaj izvoza javile su se 334 firme, a ugovori su potpisani sa 215 onih koje su zadovoljile tražene uvjete. Prema nalazima revizora, na spisku prijavljenih su bile još 43 firme koje su, također, zadovoljavale uvjete, ali nije bilo dovoljno novaca.

Na listi subvenciranih firmi, sa sumom od 61.018 KM se nalazi firma „Elvaco“ a.d. Bijeljina u vlasništvu Gavrila Bobara, poslanika Narodne skupštine RS-a ispred stranke SNSD, kojoj pripada i resorni ministar Željko Kovačević. Iznos od 80.931 KM dobila je firma Kaldera Company d.o.o. Laktaši u vlasništvu Milenka Čičića, također, člana SNSD-a, ali bez poličke funkcije. Subvenciju za izvoz u iznosu od 23.219 KM dobili su Podrumi manastira Tvrdoš d.o.o. Trebinje u vlasništvu Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske (ZHP) koju predvodi vladika Grigorije, o kojima je krajem prošle godine pisao Centar za istraživačko novinarstvo .

Objavljeno: 14.8.2012. godine

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN