Search
Close this search box.

Vlasnik „Kaldere“ osuđen za utaju poreza

Milenko Čičić je priznao da je utajio porez zbog čega ga je Sud BiH osudio na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 100.000 maraka.
Graditelji na tablama iskazali svoje namjere, no lokacije za gradnju elektrane na rijeci Bistrici su i dalje puste. (Foto: CIN)

Milenko Čičić, vlasnik i direktor firme „Kaldera Company“ iz Laktaša, je pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) proglašen krivim za utaju poreza. Osuđen je na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 100.000 KM.

Čičić je osuđen jer je kao vlasnik preduzeća „Kaldera Company“ od augusta 2010. do marta 2011. godine izbjegavao platiti poreze tako što je davao lažne podatke na osnovu kojih se određuje visina poreza. Na ovaj način je oštetio državni budžet za skoro 300.000 maraka, saopćeno je iz Suda BiH. Čičić je sporazumno prihvatio krivicu, a novac mu je već oduzet. On će morati platiti i troškove sudskog postupka.

Firma „Kaldera Company“ je suvlasnik preduzeća Hidroelektrana „Bistrica“ iz Foče kojem je 2008. godine Vlada Republike Srpske (RS) ustupila koncesiona prava za gradnju malih hidroelektrana na području istočne Bosne. Prava su prvobitno bila data Elektrodistribuciji Pale.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2012. godine pisao o tome kako „Kaldera“ zbog nedostatka novca kasni sa izgradnjom hidroelektrana na rijekama Bistrica i Janjina. Međutim, i pored toga Vlada RS-a nije oduzela koncesiona prava „Kalderi“, nego je produžavala rok za gradnju i davala joj druge povlastice.

Povlastice za Kalderu: Vlada garantuje trgovinu strujom prije izgradnje elektrana
Vlada Republike Srpske je ustupila privatnoj firmi Kaldera Company iz Laktaša koncesiju za gradnju malih hidroelektrana u istočnoj Bosni.

CIN je pisao i da je Čičićeva firma od Vlade RS-a od 2011. do 2013. godine dobila 282 hiljade maraka kao poticaj za izvoz. Jedan od kriterija za dobijanje poticaja bio je da firma nema neizmirenih poreskih obaveza.

Vlada RS-a će dati 20 miliona marka za podsticaj izvoza

„Kaldera Company“ često pobjeđuje na tenderima. Od početka 2011. do kraja 2015. godine je potpisala 67 ugovora za poslove dobijene na tenderima, vrijedne više od 18,3 miliona maraka.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.