Search
Close this search box.

Za neke u RS-u, malo posla, a dobra plata

Komisija za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja je primjer kako neki ljudi u RS-u znaju pretvoriti nekoliko sati rada u lijep iznos novca iako se komisija sastaje za vrijeme radnog vremena svog predsjednika.

Za nekoliko sati rada sedmično u komisijama, pojedinci u Republici Srpskoj (RS) zarađivali su od 1.000 KM do 1.100 KM mjesečno.

Tri člana Komisije za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja zarađivali su mjesečno između 1.000 KM i 1.100 KM do prvog marta 2009. godine, kada im je visina naknada prepolovljena.

Članove komisije je imenovao ministar prosvjete i kulture RS, a predsjednika Vlada RS. Komisija je propisana Zakonom o visokom obrazovanju RS, a sa radom je počela u septembru 2007. godine.

Mile Dmičić, vanredni profesor Pravnog fakulteta u Banjoj Luci i generalni sekretar službe Predsjednika RS, imenovan je za predsjednika Komisije i za tu funkciju je primao mjesečnu naknadu od 1.100 KM, odnosno 17.600 KM za period od septembra 2007. do decembra 2008 godine.

Predsjedavajući se snašao

Osim naknade za rad u komisijama, Dmičiću se iz budžeta RS isplaćuje i redovna mjesečna plata za rad u kabinetu Predsjednika RS. Tačan iznos on nije želio otkriti novinaru Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva.

Dmičić je također vanredni profesor na Pravnom fakultetu u Banja Luci za što dobija platu od 1.800 KM mjesečno za vrijeme trajanja semestra.

Dmičić je također u 2006. i 2007. godini bio angažovan u komisijama Ministarstva pravde RS, za šta mu je isplaćeno 6.400 KM. Njegovo ime se ne nalazi u izvještaju o isplatama naknada ovog ministarstva za period od januara do jula 2008. godine.

Članice Komisije za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja Mirjana Rađenović i Ivanka Marković, vanredne profesorice na banjolučkom Pravnom fakultetu, zaradile su po 16.000 KM, odnosno 1.000 KM mjesečno od septembra 2007. do decembra 2008. godine. Njihova plata na fakultetu iznosi po 1.800 KM. Do jula prošle godine njihova profesorska primanja su bila manja od komisijskih i iznosila su u prosjeku 800 KM.

Nekoliko sati posla sedmično

Ova komisija se bavi priznavanjem diploma stečenih na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu što je preduslov za svakoga ko želi da nastavi dalje školovanje na nekom od fakulteta u Bosni i Hercegovini ili da nađe zaposlenje.

Dmičić kaže da jedna sjednica traje ‘najmanje sat do dva vremena’, te da njegova priprema zahtijeva nekoliko sati. Komisija zasjeda tri do četiri puta mjesečno, a po potrebi i više, kaže on. Sjednice komisije se održavaju u toku radnog vremena predsjednika komisije.

Dina Zorić, odnedavno sekretarica komisije, kaže da se članovima sva potrebna dokumentacija dostavlja tri dana prije sjednice.

Dmičić kaže da komisija po potrebi angažuje i druge fakultetske profesore kako bi dali stručno mišljenje iz oblasti koju je završio podnosilac molbe koju komisija razmatra na sjednici. Prema njegovim riječima, ministarstvo je angažovalo 50 profesora koji su do marta bili plaćeni 150 KM po predmetu, a danas dobijaju 100 KM.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS potvrdilo je da su, od prvog marta ove godine, naknade članovima komisije prepolovljene.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.