Search
Close this search box.

Esed Radeljaš pušten iz pritvora

Sudsko vijeće je pustilo na slobodu Eseda Radeljaša, optuženog za zloupotrebu položaja, pranje novca, ovjeru neistinitog sadržaja i davanje mita.

Esed Radeljaš, bivši ministar i skupštinski zastupnik kojem se na Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog nekoliko krivičnih djela, danas je pušten na slobodu.

Sudsko vijeće je odluku donijelo nakon što je saslušalo sudskog vještaka interne medicine Ibrahima Gavrankapetanovića, koji je rekao da bi boravak u pritvoru mogao pogoršati Radeljaševo zdravstveno stanje i dovesti do srčanog udara i smrti. „Stres koji je u zatvoru svakodnevan, zajedno sa hipertenzijom i dijabetesom koje pritvorenik već ima, mogu imati fatalne posljedice“, rekao je Gavrankapetanović.

Branilac optuženog Muhidin Kapo je nakon saslušanja vještaka uputio prijedlog Sudskom vijeću za ukidanje pritvora Radeljašu.

„Vještak je donio zaključak da je mom branjeniku život ugrožen. Cijeneći Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, član 2., svako ima pravo na život. Mom su branjeniku u pritvoru ta prava ugrožena i ukidanje mjere pritvora je neophodno.“

Tužilac Kantonalnog tužilaštva KS Senad Osmić se protivio ovom prijedlogu istakavši kako „zdravstveno stanje može biti razlog za puštanje iz pritvora samo ako se ne pruži adekvatna medicinska pomoć.“

Sudsko vijeće KS kojim predsjedava Jasenko Ružić ukinulo je mjere pritvora objašnjavajući da su odlučili na osnovu nalaza i mišljenja sudskog vještaka i Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja garantira zaštitu ljudskih prava i sloboda u Evropi.

Esed Radeljaš je 2008. godine ušao u politiku, kada je kao kandidat Bosanske stranke BOSS dobio mandat u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo. Nakon izbora 2010. godine postao je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, a kasnije ministar privrede u Bosansko-podrinjskom kantonu. Bio je i predsjednik Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Radeljaš više nije ministar
Esed Radeljaš je smijenjen sa funkcije ministra privrede u BPK nekoliko sedmica nakon što je CIN objavio seriju tekstova o tome kako je krivotvorio dokumente, oštetio budžet Općine Novi Grad i prevario poslovne partnere.
Novac za zdravstvo u rukama prevaranta
Upravnim odborom institucije koja raspoređuje novac u zdravstvu Kantona Sarajevo rukovodio je Esed Radeljaš, osuđenik za prevaru i krivotvorenje dokumenata.

Uhapšen je u novembru 2016. godine i optužen za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca, ovjeru neistinitog sadržaja i davanje mita. Pored njega, optužnicom se terete i bivši načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić, te općinski uposlenici Jasmina Horo, Nedžad Kapetanović i Jusuf Čaušević.

Općina Novi Grad je 2006. godine Radeljašu dodijelila državno zemljište u naselju Nedžarići, za šta je on platio oko 51 hiljadu KM naknade. Nakon što Radeljaš nije ispunio ugovorenu obavezu da na dodijeljenom zemljištu izgradi poslovni objekat, ono mu je oduzeto 2010. godine. Radeljaš, koji je u to vrijeme bio vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad, zatražio je odštetu. Općina mu je isplatila 1.033.500 KM, što je 20 puta veći iznos od naknade koju je svojevremeno uplatio u budžet.

Radeljaševe prevare sa nekretninama
Ministar BPK-a Esed Radeljaš je godinama manipulisao nekretninama - prodavao je tuđu imovinu kao svoju i bespravno gradio. Umjesto kazne dobio je funkciju.

Centar za istraživačko novinarstvo je objavio niz tekstova o Radeljaševim manipulacijama nekretninama, nakon čega je i uhapšen.

HRONOLOGIJA PREVARE: Život i karijera Eseda Radeljaša
Centar za istraživačko novinarstvo predstavlja najvažnije događaje u karijeri Eseda Radeljaša

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.