Search
Close this search box.

Imovina političara: Nenad Nešić prešutio dio imovine

Državni poslanik Nenad Nešić ima stanove u Srbiji i Crnoj Gori, porodičnu kuću sa zemljištem u BiH te firmu koju nije prijavio u imovinskom kartonu.

Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH), ima nekretnine u BiH, Crnoj Gori i Srbiji te firmu u Istočnom Sarajevu koju nije prijavio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK).

Na općim izborima 2018. godine Nešić je izabran za državnog poslanika i tada je u imovinskom kartonu prijavio da sa suprugom Majom ima stan u Novom Sadu te stan od 56 kvadrata na Crnogorskom primorju u Budvi. Njegova supruga posjeduje i 10 duluma zemljišta u Srbiji, dok Nešić sa bratom Predragom ima kuću sa zemljištem od 45 duluma u Istočnom Sarajevu. U imovinskom kartonu iz 2018. godine izostavio je prijaviti firmu „N-Group“ koju je osnovao dvije godine ranije.

„Ja sam svoj karton predao Parlamentu BiH, on je dostupan i ja nemam više ništa o tome da kažem“, rekao je Nenad Nešić, odbivši razgovor sa novinarima CIN-a.

Nenad nije jedini u porodici Nešić koji je osvajao mandate na izborima i bio neiskren prilikom popunjavanja imovinskog kartona. Njegov otac Rade izabran je 2016. godine kao član DNS-a u Skupštinu Opštine Istočno Novo Sarajevo. Iako je stariji Nešić tada predao CIK-u prazan imovinski karton, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su pronašli da je i on vlasnik firme „Dar-Company“.

Neprijavljene nekretnine Nenada Nešića u Srbiji
Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, iako je imao zakonsku obavezu, nije prijavio stan i kuću u Novom Sadu koje ima sa suprugom Majom.

Starijeg Nešića u skupštinskim klupama je 2020. zamijenio njegov drugi sin Predrag kada je izabran za odbornika, također ispred DNS-a.

Predrag Nešić je u imovinskom kartonu prijavio imovinu u vrijednosti od 8,5 miliona KM. Ona uključuje dva automobila od 200 hiljada KM, dva stana u vrijednosti od 240 hiljada KM i firmu „N Trade“. Predrag je i direktor u firmi „Energoinvest-automatika“. Njegova supruga Sunčica vlasnica je stana u Novom Sadu.

CIN je otkrio da je Predrag Nešić 2019. godine za 86.800 eura kupio stan i garažu u Budvi, što nije prijavio CIK-u, kao ni da posjeduje poslovni prostor i zemljište u Istočnom Sarajevu te zemljište u Trnovu. Novinarima je rekao da trenutno nije u prilici da razgovara.

Prema Izbornom zakonu BiH, kandidati i izabrani zvaničnici su obavezni CIK-u prijaviti prihode iz prethodne godine te svoju i imovinu članova uže porodice koja je vrednija od 5.000 KM. CIK ne provjerava sadržaj imovinskih kartona niti su predviđene sankcije za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine.

Nenad Nešić je član DNS-a od 2014. godine, a do dolaska na poziciju predsjednika stranke 2020. godine obavljao je nekoliko stranačkih funkcija. Bio je član Glavnog odbora i Predsjedništva DNS-a te predsjednik Regionalnog odbora Sarajevo – Romanija i Opštinskog odbora Istočno Novo Sarajevo ove stranke.

Ovaj diplomirani pravnik je od 2007. do 2014. godine radio kao inspektor kriminalističke policije u Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo. Bio je vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ od 2016. do 2020. godine. Na posljednjim općim izborima 2018. izabran je u Državni parlament. Njegova primanja u novembru 2021, koja uključuju plaću, topli obrok i paušal, iznosila su 5.206 maraka.

Profil Nenada Nešića je dio CIN-ove baze podataka „Imovina političara“. Ovo je najpotpunija baza podataka o prihodima te pokretnoj i nepokretnoj imovini više od 130 zvaničnika i političara vladajućih i opozicionih stranaka u BiH. Bazu podataka čine informacije o: njihovom obrazovanju, profesionalnoj i političkoj karijeri te podaci o ušteđevini, kreditima i njihovim udjelima u preduzećima, uključujući i dionice. U njoj možete pronaći i informacije o tužbama i sudskim presudama protiv političara i funkcionera.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.