Search
Close this search box.

Evropljani oštećeni za pet miliona maraka

Najmanje jedna kompanija - Dunmorr Group AG i 84 osobe su umiješane u organiziranu prevaru građana, pranje novca i poreske utaje u kojim su državljani Evropske unije oštećeni za oko pet miliona maraka, a budžet Bosne i Hercegovine (BiH) za više od pola miliona maraka.

Ovo je rečeno na današnjoj pres-konferenciji Federalne uprave policije (FUP), organiziranoj u povodu policijske akcije kodnog naziva „Perač“. Akcija je počela prije dva dana na području Sarajeva, Banje Luke i Bihaća. Policija vrši ispitivanje osoba koje su tom prilikom privedene.

Edin Vranj, načelnik Odjeljenja za borbu protiv organiziranog i međukantonalnog kriminala u FUP-u, rekao je da je u ovom slučaju riječ o grupi koja je organizovala preko 160 članova kako bi ulagali sredstva u kupovinu dionica na njemačkoj berzi, dok je njihovim klijentima bilo onemogućeno da vrate uložena sredstva.

Ova grupa je, prema njegovim riječima, oštetila budžet BiH za najmanje 500.000 KM, a državljane Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije i drugih zemalja njemačkog govornog područja oštetila je za najmanje pet miliona maraka.

Vranj je rekao da su tokom akcije pronašli visokosofisticiranu opremu i software za prikrivanje krivičnih djela, kriptovanje podataka i prikrivanje IP adresa, te da se vrijednost opreme procjenjuje na više stotina hiljada eura. Ova oprema omogućava uništavanje dokaza za par sekundi pa je FUP uspio dobiti nalog suda za izvršenje nasilnog ulaska u prostoriju predstavništva Dunmorra, što nije praksa u ovakvim predmetima.

On je dodao da je u ovoj organizaciji postojao hijerarhijski ustroj, odnosno znalo se tačno šta su čije obaveze. Vranj kaže da su uposlenici morali znati da čine krivično djelo, s obzirom da su se u telefonskim razgovorima lažno predstavljali i obmanjivali sagovornike, služeći se njemačkim jezikom.

Organizatori ove grupe još uvijek nisu dostupni policiji, a riječ je o dvojici braće i još jednoj osobi koje se trenutno nalaze izvan BiH. Zbog toga je, prema riječima načelnika FUP-a, u ovu istragu uključen i Interpol. On je rekao da su organizatori ove grupe djelovali iz jedne države, izvršioci iz druge, a oštećene osobe su se nalazile u trećoj državi.

Kako je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) već objavio, prevarom je rukovodila firma Dunmorr Group AG, a pozivi za trgovinu dionicama su stizali sa telefonskih brojeva registriranih u BiH, Njemačkoj i Monaku. Većinski vlasnik švicarske firme Dunmorr Gorup AG je Goran Samardžija (1976), a Zoran Samardžija (1980) je predsjednik upravnog odbora čija se bh. podružnica nalazi u središtu istrage zbog prevara, pranja novca i poreskih utaja.

Osim braće Samardžija koji su državljani BiH, policiji je nedostupan i Željko Nikolić, direktor predstavništva ove firme u BiH. Od prošle godine Dunmorr Group AG je u BiH registriran za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja. Firma Dunmorr Group je osnovana 1997. godine u Glattburgu u Švicarskoj, pod imenom Selab. Braća Samardžija su preuzela ovu firmu krajem 2009. i početkom 2010. godine.

Grupe građana okupljenih na internetskim forumima u Njemačkoj su još u julu prošle godine upozoravale na veliku prevaru u vezi sa kupovinom dionica zapadnih kompanija u kojoj su sudjelovale i osobe iz BiH. Prema njihovim navodima, prevarom je rukovodio upravo Dunmorr Group AG, a pozivi za trgovinu dionicama su stizali sa telefonskih brojeva registriranih u BiH, Njemačkoj i Monaku.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.