Search
Close this search box.

Kemal Čaušević oslobođen za pranje novca, oduzimaju mu se 1,72 miliona KM

Kemal Čaušević, bivši direktor UIOBiH, oslobođen je optužbi za pranje novca, dok mu je potvrđena presuda za primanje dara i kazna od pet i po godina zatvora. Čauševiću se oduzima imovinska korist od 1,72 miliona maraka.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je pravosnažnom presudom oslobodio Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH), za pranje novca.

Sud je istovremeno potvrdio krivnju za primanje dara i zatvorsku kaznu od pet i po godina. Naloženo je da mu se oduzme imovinska korist od 1,72 miliona maraka za koju je Sudsko vijeće Suda BiH utvrdilo da je povezana s primanjem dara.

Čaušević je nakon presude izjavio da je „nepravedno osuđen za primanje dara“.

„Apelacija je podnijeta Ustavnom sudu. Nadam se da će Ustavni sud Bosne i Hercegovine početi raditi pa ćemo vidjeti šta će se dešavati“, rekao je Čaušević.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je 2013. godine otkrio da je Čaušević, dok je bio direktor UIOBiH, za sedam godina kupio nekretnine vrijedne 1,08 miliona maraka. Od 2006. do 2012. godine kupio je: pet stanova, četiri poslovna prostora i 20.000 kvadrata zemljišta na atraktivnim lokacijama u Sarajevu.

Novinari su došli do saznanja da za kupovinu nekretnina nije podizao kredite i da je prodavce isplaćivao u gotovini ili putem računa. Također, kupovinu ovih nekretnina nije mogao finansirati iz tadašnjih primanja koja su ukupno iznosila 576.000 KM.

Milionska imovina bivšeg šefa UIO BiH
Kemal Čaušević je tokom sedam godina kupio devet stanova i poslovnih prostora te 20 duluma zemljišta. Njegovi tadašnji prihodi ne pokrivaju investicije ali on kaže da zarađuje još od 1986. godine.

Čaušević je uhapšen 2014. godine u akciji “Pandora”. Osim njega tada su uhapšene još 53 osobe među kojima je bilo i uposlenika UIOBiH kao i carinskih terminala. Tužilaštvo BiH je 2017. godine podiglo optužnicu protiv Čauševića zbog pranja novca, primanja mita i zloupotrebe službenog položaja i ovlasti. Optužen je da je firmama koje su se bavile uvozom tekstila omogućio povlašten status prilikom uvoza, a zauzvrat je od njih primio 1,72 miliona KM.

Nakon dugogodišnjeg procesa Čaušević je u maju 2021. godine prvostepenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina – za pranje novca i za primanje dara. Presudom je također naloženo da mu se oduzmu nezakonito stečene nekretnine i novac, dok je oslobođen za zloupotrebu položaja.

Presudom Apelacijskog vijeća iz oktobra 2022. godine Čauševiću je povećana zatvorska kazna za primanje dara sa četiri na pet i po godina zatvora. Istovremeno je ukinut dio presude kojom je okrivljen za pranje novca, a također je uvažena i žalba porodice koja se odnosila na oduzimanje imovine. Sud je tada naložio novi pretres pred Apelacijskim vijećem za donošenje konačne odluke.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.