Radnici bijeljinske šećerane traže stečaj

Nakon što više od godinu dana nisu primili plaću, radnici bijeljinske fabrike šećera odlučili su zatražiti pokretanje novog stečajnog postupka. Fabrika šećera Bijeljina je blokirana od aprila prošle godine zbog sumnje da je u njenu kupovinu uložen prljavi novac Darka Šarića, srbijansko-crnogorskog narkobosa, koji je još uvijek u bijegu.

Budući da se većinski vlasnik šećerane Zoran Ćopić nalazi u pritvoru pod optužbom za pranje novca, radnici su bili primorani unajmiti advokata kako bi naplatili dugove.

Njihov advokat Faik Muhić kaže da dugovi Fabrike u ovom trenutku iznose preko 12 miliona KM, od čega su dugovanja prema radnicima oko 1,5 milion KM.

‘Očito je da se samo otvaranjem novog stečajnog postupka ili prodajom kapitala Fabrike oni mogu namiriti’, rekao je Muhić i dodao da fabrika koja ne privređuje i nema tekućih sredstava za poslovanje, radnike ne može isplatiti redovnim putem.

Također je rekao da stečaj često može biti idealan put za ozdravljenje fabrike.

Meho Fafulić, direktor za proizvodnju i jedan od uposlenika koji su u šećerani od njenog osnivanja, rekao je da se situacija u Fabrici posljednjih godinu dana nije promijenila.

Kaže da zaposlenici planiraju osnovati skupštinu malih akcionara koji će zajedno sa drugim potražiocima uputiti zahtjeve za blokadu računa šećerane. Na taj način će navesti investitore da ozbiljnije razmišljaju o njima te izmire obaveze prema dobavljačima i izvršiocima radova.

‘Imamo obećanje od strane ministra poljoprivrede, koji će nam za konzervaciju Fabrike dati neki novac, ali to još uvijek nije realizovano’, rekao je Fafulić.

Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske, u trenutku nastajanja ovog teksta nije bio dostupan, pa ova informacija nije mogla biti potvrđena.

Većinski udio u vlasništvu Fabrike šećera Bijeljina kupila je Ćopićeva firma Agrocoop export-import Banja Luka. On je uhapšen u aprilu 2011. godine i protiv njega je podignuta optužnica za pranje novca. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je prošle godine objavio serijal tekstova o poslovanju Ćopića, uključujući i istraživanja o privatizaciji Fabrike. Do privatizacije Fabrika nije radila. Ćopić je preko Agrocoopa u nju uložio 12,77 miliona KM.

Okružni sud Banja Luka je nakon hapšenja Ćopića blokirao u BiH sve njegove firme, novac i avion, zbog sumnje da je kupovinom bijeljinske fabrike šećera oprao 14 miliona KM za Šarića. Ćopić je za isto krivično djelo optužen i u Srbiji.