Search
Close this search box.

Specijalno tužilaštvo obustavilo istragu protiv Milorada Dodika

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske (RS) je zbog nedostatka dokaza obustavilo istragu protiv Milorada Dodika, predsjednika i bivšeg premijera RS-a, i još šest funkcionera tog entiteta, koji su bili osumnjičeni da su zloupotrebom položaja nanijeli višemilionsku štetu budžetu RS-a.

Osim protiv Dodika, istraga je prekinuta i protiv aktuelnog premijera i bivšeg ministra finansija RS-a Aleksandra Džombića, te bivših i sadašnjih ministara i rukovodilaca u RS-u: Nedeljka Čubrilovića, Fatime Fatibegović, Milenka Dakića, Mladena Lazendića i Dragana Davidovića.

Iz Specijalnog tužilaštva su u saopćenju naveli kako nisu pronašli dokaze da su Dodik i ostali prilikom izgradnje zgrada Vlade i Radio-televizije RS-a u Banjoj Luci, te dionice Autoputa Gradiška – Banja Luka iskoristili svoj položaj i preduzeću Integral Inženjering omogućili povlašen položaj i višemilionsku zaradu.

Istragu protiv ukupno 15 osoba najprije je vodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH), ali je početkom juna 2011. godine razdvojilo predmet i Specijalnom tužilaštvu proslijedilo dio koji se tiče Dodika. Manji dio predmeta, koji se odnosi na pranja novca i porezne utaje, ostao je u nadležnosti državnog tužilaštva i ta je istraga još u toku.

Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu nakon što mu je u februaru 2009. godine Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) dostavila izvještaj u kojem je za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca i poresku utaju osumnjičila Dodika, šest ministara prošlog saziva Vlade RS-a, šest funkcionera i rukovodilaca javnih institucija te suvlasnika i direktora Integal Inženjeringa Slobodana Stankovića i njegovu suprugu.

SIPA je u izvještaju navela da je kršenjem zakona budžet RS-a oštećen za oko 115 miliona KM. Prema navodima istražitelja, cijene radova na autoputu bile su veće od ugovorenih i nije bilo kazni u slučaju probijanja rokova, a upitne su bile nabavke roba za zgradu Vlade RS-a, za koju su, između ostalog, korpe za otpatke plaćane 1.733,76 KM a stolne pepeljare 1.293,51 KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.