Search
Close this search box.

Terminali se bore za prekid stečaja

U NTF-u kažu da zahtjev za stečaj počiva na falsifikovanom dokumentu.
Foto: CIN

Naftni Terminali Federacije (NTF) u Pločama uplatili su u srijedu na svoj račun 1,3 miliona KM čime su ostvarili uslove za nastavak poslovanja. Dan ranije Trgovački sud u Dubrovniku je na zahtjev Deltagripa donio rješenje da se preispitaju uslovi za pokretanje stečaja preduzeća iz Ploča.

Rješenje Trgovačkog suda u Dubrovniku o pokretanju postupka radi utvrđenja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka

Računi NTF su tokom 2009. godine u dva navrata bili blokirani, a od stečaja ih je spasila Vlada FBiH otplativši dio duga.

U prijedlogu sudu Deltagrip je naveo da NTF zbog prezaduženosti nije u stanju da im izmiriti dug od oko 2,4 miliona KM. NTF je od Deltagripa 2006. godine uzeo zajam u visini od 3,5miliona KM, ali ga nije redovno otplaćivao. NTF je 2006. godine Deltagripu dao u najam dva skladišta, a prema dogovoru britanska kompanija je od iznosa najamnine trebala odbijati dio za otplatu zajma.

Ibrahim Bećirbegović, generalni direktor Terminala Federacije, osnivača NTF-a, kaže da je Deltagrip od augusta 2009. do marta 2010. godine samoinicijativno odbijao dio duga od mjesečnog iznosa najamnine u iznosu koji je bio veći od dogovorenog.

Vedran Perše, advokat Deltagripa, kaže da ova firma nikad nije prestala plaćati najamninu, kako kažu u NTF-u, te da je ugovorom bilo utvrđeno do kojeg iznosa dvije firme mogu prebijati međusobna potraživanja.

NTF je u dva navrata obavijestila Deltagrip da su dužni platiti punu cijenu najma, ali su ovi uplaćivali umanjeni iznos. Zbog toga su u NTF-u smatrali da je Deltagrip prekršio ugovor i da on za pločansko preduzeće više ne važi.

Preduzeće iz Ploča je u martu ove godine ponudilo britanskim partnerima novi ugovor o najmu, po višim cijenama, no oni su ga odbili. Nakon što je NTF zabranio Deltagripu da trguje uskladištenom naftom,na što su oni odgovorili blokadom računa NTF-a, zahtijevajući naplatu 1,3 miliona KM, odnosno ostatka duga iz ugovora o zajmu.

U međuvremenu Deltagrip je napravio novu računicu. Prema podacima koje su dostavili sudu u Dubrovniku ovaj dug je sada gotovo duplo veći.

Iz Deltagripa kažu da je NTF ultimativno tražio povećanje cijena za 130 posto i povrat dva skladišta, ali i 713.500 KM. Posljednji zahtjev nisu objasnili, kaže Perše.

On kaže i to da NTF nije imao pravo blokirati robu te da su spor trebali rješavati sudskim putem.

U Upravi Terminala Federacije u Sarajevu kažu da stečaj nije moguć jer je račun NTF-a deblokiran.

Potvrda o deblokadi računa NTF-a

Osim toga advokatska kuća Grubeša i partneri iz Zagreba, koja u ovom slučaju zastupa NTF je u srijedu zatražila prekid postupka pred dubrovačkim sudom. Naveli su da je prijedlog firme Deltagrip Trading nije zakonit.

Advokati su objasnili da je zajam uzet od firme Deltagrip Limited, a ne od Deltagrip Tradinga koja potražuje povrat novca. Iako obje firme predstavljaju isti ljudi, prema stečajnom zakonu Hrvatske stečajni postupak može pokrenuti samo ona firma s kojom je NTF potpisao ugovor.

Zahtjev NTF-a za opoziv Rješenja o pokretanju postupka radi utvrđenja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka

Deltagrip Trading je prilikom podnošenja zahtjeva kao jedan od dokaza sudu u Dubrovniku dostavio dodatak na Ugovor o namjenskom zajmu koji je 5. jula 2007. godine potpisao Josip Tomić, bivši direktor NTF-a. U njemu se utvrđuje da potraživanje zajma prelazi sa firme Detagrip Limited na Deltagrip Trading.

Dodatak Ugovoru o namjenskom zajmu

Ibrahim Bećirbegović kaže da ovaj dodatak nije notarski ovjeren i da ne postoji u arhivi NTF-a ili bilo kojeg suda, te da postoji mogućnost da je potpisan pred samo pokretanje stečajnog postupka.

Pečat NTF-a koji je otisnut na ovom ugovoru nije više u upotrebi. Njega je navodno otuđio Tomić, nakon smjene u decembru 2009. godine. Aktuelno vodstvo NTF je hrvatskoj policiji prijavilo krađu pečata.

Advokati NTF-a također navode kako nije postojao osnov da Deltagrip pokrene postupak pred sudom u Dubrovniku jer je pločansko preduzeće bilo spremno platiti cijeli dug.

Ovu namjeru Terminali su svom partneru zvanično saopštili u više navrata, a zadnji put 18. maja, dan prije pokretanja postupka u Dubrovniku. U dopisu Deltagripu zatražili su da im Deltagrip pošalje tačan iznos cjelokupnog duga i broj računa.

Dopis NTF-a Deltagripu radi plaćanja preostalog iznosa zajma

Bećirbegović kaže da Deltagrip nije odgovorio, ali je zato zatražio stečajni postupak.

Advokat Deltagripa je potvrdio da su dobili dopise NTF-a ali da nisu željeli dostaviti svoj račun. Tražili su da NTF uplati novac na vlastiti račun, nakon čega bi ga Deltagrip uzeo aktiviranjem prinudne naplate.

Sud u Dubrovniku je odredio ročište radi izjašnjavanja o prijedlogu za pokretanje stečaja za 10. juni ove godine.

‘Bez obzira što je samo rješenje o pokretanju postupka nezakonito, nećemo dozvoliti ni najmanju šansu da dođe do pokretanja stečajnog postupka’, kaže Bećirbegović.

‘Nažalost mi nemamo drugoga načina da zaštitimo svoje interese’, kaže Perše.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.