Search
Close this search box.

Direktor Bosnalijeka optužen da je oštetio kompaniju za 10,8 miliona KM

Tužilaštvo BiH je optužilo direktora „Bosnalijeka“ Nedima Uzunovića, njegove saradnike i članove porodice da su novcem kompanije kupovali dionice, automobile i nekretnine u Hrvatskoj i BiH.

Nedim Uzunović, direktor i suvlasnik „Bosnalijeka“, najveće farmaceutske kompanije u Bosni i Hercegovini (BiH), optužen je za: organizovanje kriminalne grupe, zloupotrebu položaja, pranje novca i sklapanje ugovora štetnih po kompaniju od 2005. do 2016. godine.

Osim Uzunovića Tužilaštvo BiH je za ista djela optužilo i deset osoba među kojima su i članovi njegove porodice te četiri preduzeća iz BiH i Hrvatske.

Prema optužnici, oni su zajedno oštetili “Bosnalijek” za oko 10,8 miliona KM i sebi obezbijedili nezakonitu imovinsku korist od skoro 10 miliona. Ovim novcem su, uz ostalo, kupovali dionice i imovinu u BiH i Hrvatskoj.

Tužilaštvo navodi da je Nedim Uzunović kao direktor predstavništva „Bosnalijeka“ u Moskvi i kasnije, u periodu od 2005. do 2016. godine, preko posrednika osnivao offshore kompanije kojima je dodjeljivao fiktivne marketinške i druge poslove sa „Bosnalijekom“. Novac je završavao na privatnim Uzunovićevim i računima njegovih saradnika i rodbine, a oni su ga legalizovali kupujući dionice “Bosnalijeka”, nekretnine, vozila i druge vrijednosti.

Navode optužnice Tužilaštvo će, uz ostalo, dokazivati dokumentima iz pravosudnih institucija Latvije, Kipra, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Rusi nepropisno parkirani u Bosnalijeku
Luksemburški fond „Haden“ je unaprijed dogovarao kupovinu dionica „Bosnalijeka“, kršeći zakon i pravila o slobodnom trgovanju na Sarajevskoj berzi.

Centar za istraživačko novinarstvo je u više navrata u proteklih sedam godina pisao o zloupotrebama direktora Uzunovića. On je pronevjerio novac kompanije u dva navrata: prvo kao direktor predstavništva „Bosnalijeka“ u Moskvi od 2005. do 2012. godine kada je kompanija bila u većinskom vlasništvu Federalne vlade, a potom i kao generalni direktor u Sarajevu 2016. i 2017. godine dok je bila u rukama ruskih investitora skrivenih iza luksemburškog offshore fonda „Haden“.

Koliko tableta košta Bosnalijek
Ruski ulagači su stekli kontrolu nad „Bosnalijekom“ za 32 miliona KM da bi dvije godine kasnije bankrotirali, ostajući dužni sarajevskoj kompaniji približno onoliko koliko su uložili u njeno preuzimanje.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.