Search
Close this search box.

Sarajlićev skriveni stan na Jadranu

Državni delegat Asim Sarajlić nije u imovinskom kartonu prijavio stan na hrvatskom primorju u turističkom mjestu Žaborić kod Šibenika.

U mjestu Žaborić, poznatom po prelijepim plažama, borovim šumama i maslinicima, udaljenom desetak kilometara od Šibenika u Hrvatskoj, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Asim Sarajlić je krajem 2018. godine kupio stan za skoro 137.000 maraka.

Stan od 50,5 kvadrata nalazi se u prizemlju trospratnice novije gradnje i udaljene tristotinjak metara od plaže.

Iako je morao, Sarajlić ovu nekretninu nije prijavio u imovinskom kartonu Centralne izborne komisije (CIK) kada je u februaru 2019. preuzimao funkciju državnog delegata.

„Nisam ja ni znao da li je to prošlo uknjižbu, zato nisam ni prijavljivao“, rekao je Sarajlić, navodeći da je nekretninu plaćao u mjesečnim ratama do kraja 2020. godine.

Prema Izbornom zakonu BiH, kandidati i izabrani zvaničnici su obavezni CIK-u prijaviti prihode iz prethodne godine te svoju i imovinu članova uže porodice, vredniju od 5.000 maraka. CIK ne provjerava sadržaj imovinskih kartona niti je predviđena sankcija za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine.

„Sutra-prekosutra i ja ću ažurirati karton imovinski u CIK-u“, rekao je Sarajlić nakon što ga je novinar Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) upitao za ovu nekretninu.

Stan je kupio od Omara Kokanovića, uposlenika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH (FBiH) i bivšeg izvršnog direktora brokerske firme „Eurohaus“. Kokanović je, prema riječima Tužilaštva Kantona Sarajevo, bio jedan od najbližih saradnika Zijada Blekića, nekadašnjeg vlasnika i direktora ove firme protiv kojeg se na Kantonalnom sudu u Sarajevu vodi proces zbog pranja novca i privrednih prevara. Kokanović je novinarima rekao da je svjedok u tom predmetu.

Na pitanje novinara kako je došlo do toga da proda stan Sarajliću, on kaže: „Sad da ja kažem da sam sa njim neki prijatelj – nisam, ali znamo se možda jedno sedam, osam, devet godina.“

Sarajlićev apartman na jadranskoj obali, uknjižen 2019. godine u gruntovnici Općinskog suda u Šibeniku (Foto: Google maps)

Sarajlić je dugogodišnji funkcioner i član Stranke demokratske akcije (SDA). Živi u Vogošći u stanu od 131 kvadratni metar. U ovoj općini ima i dvije garaže, a suvlasnik je i porodične kuće i zemljišta. On ima i nekretninu u kojoj može provoditi zimske praznike – apartman na sarajevskoj planini Bjelašnici koji je kupio 2015. godine. Sarajlić je ove nekretnine prijavio u imovinskom kartonu i procijenio ih na 432.500 maraka.

Također, prijavio je da vozi „Audi Q7“ iz 2018. čiju je vrijednost procijenio na 120.000 maraka, a njegova supruga Emina godinu mlađu „Toyotu C-HR Hybrid“, vrijednu 30.000 maraka. Imaju i ušteđevinu od skoro 40.000 maraka.

CIN je 2020. godine pisao kako Sarajlić nije prijavio garaže u Vogošći. Također, ove nekretnine je nakon razgovora sa novinarima dopunio u imovinskom kartonu.

Političari kriju jahte, stanove, poslovne prostore i zemljište
Visokopozicionirani političari i dalje kriju svoju imovinu, ignorišući zakon koji ih obavezuje da prijave nadležnim institucijama sve što imaju.

Sarajlićeva imovina je rasla kako je napredovao u političkoj karijeri. Od 2004. do 2010. bio je načelnik Općine Vogošća. U prvom načelničkom mandatu prijavio je da ima samo dionice vrijedne 21.000 maraka. Građani su mu nakon toga još dvaput dali povjerenje na općim izborima kada je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Na Općim izborima 2018 izabran je za zastupnika u Parlamentu FBiH odakle je delegiran u Dom naroda PSBiH. Tu mjesečno zarađuje nešto više od 5.000 maraka.

Protiv Sarajlića se vode dva krivična postupka. Tužilaštvo Kantona Sarajevo ga je u martu 2017. godine optužilo da je, koristeći položaj visokog funkcionera SDA, posredovao pri nezakonitom zapošljavanju u Javnom preduzeću „Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“. Četiri godine poslije optužen je za davanje dara tokom unutarstranačkih izbora.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su mu zbog zloupotrebe položaja, trgovine utjecajem, primanja mita te potkopavanja demokratskog procesa u BiH u aprilu 2022. godine izrekle sankcije. Zabranjen mu je ulazak u SAD i raspolaganje imovinom u ovoj državi. Označen je kao jedan od aktera „destabilizirajućeg ponašanja na Zapadnom Balkanu“.

Nakon toga je dao ostavke na tri funkcije u Parlamentu BiH, ali je zadržao funkciju delegata. Bio je šef Kluba Bošnjaka u tom domu, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost te predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE PRIČE

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.