CIN objavio novi projekat pod nazivom Bolest na tanjiru

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) u Sarajevu su u periodu između maja i jula ove godine uzeli 95 uzoraka hrane u restoranima, pijacama i kod uličnih prodavača u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.Uzorci su odneseni na Veterinarski fakultet u Sarajevu gdje je obavljena bakteriološka analiza.

Analiza je pokazala da skoro pola uzoraka, odnosno njih 47 sadrži nedopustivo visok broj mikroorganizama ili bakterija koje uzrokuju trovanje ili ukazuju da je hrana pokvarena.

Više od 70 posto zaraženih uzoraka je imalo više od jedne vrste bakterija, ili su pokazale povećan broj mikroorganizama i prisustvo opasnih bakterija.

CIN je ponovio testove na 10 mjesta u Sarajevu gdje su prvi rezultati bili pozitivni na bakterije. U njih šest, rezultati su bili ponovo pozitivni.

Rezultati testiranja su privukli pažnju Hasana Džinića, načelnik veterinarske inspekcije Kantona Sarajevo. On je zatražio kopiju rezultata te rekao da će njegovi zaposleni razmotriti rezultate CIN-ovog testiranja i preuzeti dalje korake.

Rezultati istraživanja su objavljeni na CIN-ovoj web stranici: www.cin.ba.

Testom je utvrđeno slijedeće:

  • Laboratorijskom analizom otkriveni su problemi sa zdravstvenom ispravnošću hrane u sva tri grada. Pedeset pet posto od 20 uzoraka iz Mostara bilo je pozitivno na bakterije, kao i 50 posto od 20 uzoraka u Banjoj Luci i nešto više od 47 posto od 55 uzoraka kupljenih u Sarajevu.
  • Ni u jednom uzorku nije pronađena salmonela ili klostridija, bakterije koje mogu izazvati teška oboljenja.
  • Najčešće prisutna bakterija je proteus koja je otkrivena u 27 uzoraka. Ljudi ne obolijevaju od proteusa, ali njegovo prisustvo u hrani, po riječima stručnjaka, znači da je došlo do zagađenja fekalijama.
  • Ešerihija koli, koja se prenosi izmetom i od koje se ljudi mogu razboliti, pronađena je u 26 uzoraka. Stafilokoke su otkrivene u 23 uzorka.
  • Mliječni proizvodi nisu dobro prošli na testu. Za deset od 13 uzoraka je utvrđeno da nisu zdravstveno ispravni. U proizvodima kupljenim kod uličnih prodavača, kao i u onima sa sarajevske gradske tržnice stare 112 godina, pronađene su bakterije, mada mnogi kupci misle da kupovinom u tržnici sebi osiguravaju ispravnu hranu.
  • Ni popularni ljetni deserti nisu prošli ništa bolje. Oba testirana kolača iz Mostara su se pokazala higijenski neispravnim. Bakterije su pronađene u šest od 14 uzoraka sladoleda.
  • Što se tiče mesa i gotovih jela, utvrđeno je da je 29 od 66 uzoraka bilo bakteriološki neispravno.
  • U istovremenom testiranju grickalica, CIN je poslao 15 uzoraka pistacija, badema, košpica, oljuštenog i neoljuštenog kikirikija, kao i suhih šljiva, grožđica i komada osušenih banana na analizu na Veterinarski fakultet u Sarajevu. U tri slučaja pronađeni su alfatoksini, tj. hemikalije koje mogu biti kancerogene.

Za više informacija molimo vas da kontaktirate Renatu Radić ili Zeljku Kujundžiju na broj telefona 033 560 040.