Search
Close this search box.

Osvrt na istragu protiv studije Geralda Gahime

Nakon što je prije šest mjeseci iznenada napustio državno Vijeće za ratne zločine, Gerald Gahima se i dalje predstavlja kao međunarodni sudija tog suda i izbjegava da odgovori na pitanja o istrazi vođenoj protiv njega.

Visoki zvaničnici suda u Sarajevu, stranci koji nadgledaju reformu pravosudnog sistema, žestoko brane Gahimu i tvrde da se protiv njega vodi medijska kampanja.

Gahima je u BiH došao iz Rwande, a u Ameriku odlazi ubrzo nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u Sarajevu o njemu objavio seriju članka. U Americi Gahimae dobija novi angažman pri Američkom institutu za mir u Washingtonu. U tekstovima su objavljeni navodi zvaničnika iz rwandanske komisije za ljudska prava koji tvrde da je Gahima zloupotrijebio položaj time što je dao pohapsiti sudije i političare koji su kritikovali ponašanje vlade u Rwandi.

O svom statusu Gahima nije želio razgovarati sa novinarima CIN-a. Na istu reakciju su novinari naišli kada su se obratili Michaelu Johnsonu, koji je kao registrar suda kandidovao Gahimu na mjesto sudije. Johnson je prošlog mjeseca otišao sa ove funkcije. Obojica su više puta naglasili da je Ured disciplinskog tužilaštva pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), proveo istragu i utvrdio da su navodi neosnovani. Gahima je nakon objavljivanja novinskih tekstova zatražio provođenje istrage kako bi skinuo ljagu sa svog imena.

David Upcher, koji danas obavlja dužnosti zamjenika glavnog tužioca pri državnom tužilaštvu, te šefa Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, zaključio je istragu izdavši saopštenje za štampu. U njoj navodi da su ‘neosnovane i neutemeljene’ optužbe da je Gahima, prvo kao tužilac, a kasnije i sudija u Rwandi, bio umiješan u ‘nezakonite, sumnjive, nečasne i neprofesionalne’ aktivnosti, te da je ‘zloupotrijebio službeni položaj u političke svrhe i za sticanje materijalne dobiti’.

Upcher je ocijenio da je istraga provedena ‘temeljito i savjesno’, a iz Johnsonovih intervjua vidljivo je da on dijeli ovo mišljenje. Međutim, ni jedan ni drugi ne otkrivaju na koji način je provedena istraga, ko su bili sagovornici i koja dokumentacija je pregledana. Upcherov nasljednik u VSTV-u Anđelko Marjanović takođe je odbio da komentariše istragu.

CIN je, u ponovnim razgovorima sa svojim izvorima koji su mu bili izvor informacija o Gahimi, otkrio, da ih predstavnici bh. pravosuđa nikada nisu kontaktirali. Gahimini saradnici u vrijeme kada je on bio glavni tužilac u Rwandi kažu da im se niko nije obraćao iz Suda BiH, za razgovor ili uvid u dokumentaciju.

Predstavnici i zaposlenici rwandske Komisije za ljudska prava, kao i bivši poslanik koji Gahimu optužuje da ga je nelegalno dao zatvoriti, također tvrde da ih niko iz bh. pravosuđa nije kontaktirao. Ostaje nejasno kako je Upcheru pošlo za rukom da Gahimu oslobodi svih sumnji koje su protiv njega iznesene u Rwandi.

Upcher je odbio da stavi na uvid izvještaj istrage jer se, kako tvrdi, ne radi o informacijama od javnog značaja. Gahima nije odgovorio na zahtjev CIN-a da izvještaj učini dostupnim.

Dva najviša zvaničnika bh. pravosuđa, predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i predsjednik VSTV-a Branko Perić, takođe tvrde da nisu imali uvid u izvještaj.

CIN-ovi novinari su tokom nekoliko mjeseci pokušavali pismenim putem od VSTV-a dobiti informacije o ovoj istrazi. U saopštenju upućenom CIN-u Elmira Pašagić, druga osoba po važnosti u VSTV-u, izjavila je da je Gahima, kao međunarodni sudija, smatran diplomatskim zastupnikom. Shodno tome je, kako kaže, “uživao imunitet od utvrđivanja odgovornosti“.

Diplomatski imunitet se odnosi samo na prestupe počinjene u BiH. Zatraživši istragu Gahima je dozvolio ukidanje te privilegije, no bez obzira na sve, VSTV nije nadležan da istražuje slučajeve mogućeg kršenja zakona u Rwandi. Upcher je odbio da odgovori na pitanja sa kakvim ovlaštenjima je postupao.


Fotografija sudije Geralda Gahime preuzeta sa zvanične stranice Vlade Rwande.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.