Search
Close this search box.

Gordana Tadić disciplinski kažnjena zbog statusa na Facebooku

VSTV je disciplinski kaznio tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić umanjenjem plaće za 30 posto na godinu dana zbog neprimjerenog statusa na društvenoj mreži.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je kaznila Gordanu Tadić, tužiteljicu Tužilaštva BiH, umanjenjem plaće za 30 posto na godinu dana zbog objavljivanja neistinitog sadržaja na društvenoj mreži Facebook.

Kako je navedeno u saopćenju VSTV-a, Tadić je koristila jezik neprimjeren funkciji koju obavlja, iznijevši neistinite navode o povodu i sadržaju razgovora između članova VSTV-a i Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH. Na svom Facebook profilu je navela da su članovi VSTV-a na ovom sastanku na nju vršili pritisak da ustupi određene predmete Tužilaštva BiH drugom tužilaštvu, nakon čega ne bi bio pokrenut disciplinski postupak protiv nje.

Navedenu objavu su prenijeli mediji, što je izazvalo komentare u javnosti. To je, po ocjeni Disciplinske komisije, dovelo u pitanje autoritet i nepristrasnost VSTV-a te pravosuđa u cjelini čime je narušila dignitet glavnog tužioca Državnog tužilaštva.

Vlado Adamović, advokat koji je zastupao Tadić u ovom disciplinskom postupku, novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) je rekao da će se žaliti na visinu kazne i na osnov presuđenja jer smatra da ona nije počinila ono što joj se stavlja na teret. „A i da jeste, smatram da je previsoka kazna s obzirom na težinu prekršaja.“

Tadić je već jednom disciplinski odgovarala. Kažnjena je u septembru 2021. godine premještanjem sa pozicije glavnog tužioca na mjesto tužioca jer je propustila pokrenuti postupak sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH.

Tadić je u Državno tužilaštvo došla 2013, a godinu dana kasnije je imenovana za zamjenicu glavnog tužioca. Za glavnu tužiteljicu je imenovana u januaru 2019. godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN