Search
Close this search box.

Hrvati i Srbi rasturaju krivotvoreni novac po BiH

Foto: banmilleronbusiness.com

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je zbog krivotvorenja novca podiglo optužnice protiv tri osobe. Danas je iz ove pravosudne institucije saopćeno da su dvije osobe državljani Hrvatske – K.M. (23) i A.P. (21), dok M.F. (40) ima dvojno državljanstvo: hrvatsko i bosanskohercegovačko.

Optužnica je podignuta zbog sumnje da su ove tri osobe u maju i junu ove godine u međusobnom dogovoru stavljale u promet krivotvorene novčanice od 50 eura. Nakon što bi falsifikovani novac dobavili iz Republike Hrvatske, optuženi su ga stavljali u opticaj na području BiH. U saopćenju Tužilaštva BiH se navodi da su optuženi u opticaj pustili najmanje 25 spornih novčanica. Prema Krivičnom zakonu BiH, za to se može dobiti dugogodišnja zatvorska kazna.

Ovo je druga optužnica u roku od mjesec dana u kojoj su državljani susjednih zemalja optuženi za stavljanje u promet krivotvorenih novčanica na području BiH. Na kraju prošlog mjeseca Državno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv tri državljana Republike Srbije za isto krivično djelo, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) ranije pisao. Sredinom jula, u ranim jutarnjim satima optuženi su na području BiH pokušali staviti u opticaj krivotvorenu novčanicu od 100 KM. Jedna od optuženih je platila autobusku kartu falsifikovanom novčanicom. Ubrzo nakon toga radnici policije su ih identifikovali te su nakon pretresa njihovih iznajmljenih stanova pronašli još sedam krivotvorenih novčanica koje optuženi nisu uspjeli staviti u promet.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 1.312 komada krivotvorenih novčanica i kovanica svih valuta i apoena, što je za 76,01% manje u odnosu na isto razdoblje u 2011. godini. U pogledu apoenske strukture krivotvorenih novčanica KM valute, najviše ih je bilo u apoenu od 20 KM, potom 10 KM i 50 KM, a kada su u pitanju kovanice, najviše je bilo apoena od jedne KM, potom pet i dvije KM.

Kada je u pitanju novčana valuta, najzastupljeniji su euri i to u apoenima od 50, 100 i 20 eura, zatim dolari te po jedna novčanica britanske funte (apoen od 20 GBP) i švicarskog franka (apoen od 1.000 CHF).

Objavljeno: 24.8.2012. godine

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.