Search
Close this search box.

Inicijativa za ukidanje „bijelog hljeba“ u FBiH

U Parlamentu FBiH je nakon CIN-ovog istraživanja pokrenuta inicijativa za ukidanje prava na naknadu po isteku mandata.

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Admir Čavalić iz Stranke za BiH uputio je Inicijativu za izmjenu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH kojom bi bilo ukinuto pravo na „bijeli hljeb“ u federalnim institucijama. Ovo bi trebala biti jedna od prvih izmjena o kojoj će odlučivati novi saziv Zastupničkog doma.

“Možda je sada najbezbolnije da se radi na početku mandata jer vjerovatno će zastupnicima opadati volja za ukidanje ‘bijelog hljeba’ kako se približava kraj mandata”, smatra Čavalić.

Prema važećim pravilima izabrani i imenovani funkcioneri u FBiH imaju pravo da po isteku ili prekidu mandata nastave primati osnovnu plaću godinu dana, odnosno šest mjeseci sve dok ne nađu drugi posao ili ne odu u penziju. Ova naknada za zastupnike i delegate iznosi između 2.500 i 3.700 maraka mjesečno.

Čavalićeva Inicijativa je uslijedila nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) prošle godine sa grupom ekonomskih analitičara izradio publikaciju „Fairplay pravila za javne finansije“ sa prijedlozima izmjena zakona kojima bi se značajno umanjile ili spriječile zloupotrebe prava funkcionera. Jedan od prijedloga bio je i ukidanje „bijelog hljeba“ izmjenom važećeg zakona.

Jedan od autora, makroekonomski analitičar dr. Faruk Hadžić kaže da će glasanje o ukidanju ove naknade biti prvi test za novu strukturu vlasti u Federaciji.

„Mislim da je sazrelo vrijeme da će zastupnici takvu jednu naknadu, nezasluženu naknadu privilegiju ukinuti i to treba biti signal da ostali kantoni i niži nivoi vlasti eventualno, ako gdje postoje još te naknade kao zakonske odredbe da se mogu isplaćivati, da se i one ukinu“, kaže Hadžić.

Samo dan nakon podnošenja Inicijative privremena Administrativna komisija u Predstavničkom domu odobrila je zahtjeve 16 zastupnika za isplatu „bijelog hljeba“. Ako budu primali naknadu cijelu godinu građani će za njih morati izdvojiti još oko 600 hiljada maraka, uz 14 miliona maraka koje su već izdvojili za zastupničke plaće i naknade od početka 2019. do juna 2022 godine. Priliku za uživanje u ovoj privilegiji će imati i federalni delegati kad ih zamijeni novi saziv.

U Republici Srpskoj (RS) će u šestomjesečnom „bijelom hljebu“ uživati 20 poslanika Narodne skupštine i 13 delegata Vijeća naroda. CIN je 2019. otkrio da je u ovoj instituciji pojedinim funkcionerima nezakonito isplaćivana naknada, nakon čega je Ustavni sud RS-a ukinuo privilegiju za generalne sekretare Vijeća i njihove zamjenike.

U Vijeću naroda RS-a nezakonito isplaćivan "bijeli hljeb"
U Vijeću naroda RS-a godinama su kršili zakon i Ustav odlukom kojom su pojedinim funkcionerima dali pravo na "bijeli hljeb“. Nakon što je novinarka CIN-a otkrila te nezakonitosti, Ustavni sud RS-a im je ukinuo ovu privilegiju.

„Bijeli hljeb“ je ranije ukinut na državnom nivou i u pet kantona: Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Kantonu 10, Posavskom i Zapadnohercegovačkom ovo pravo koristi ukupno 14 zastupnika i tri savjetnika, dok iz Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona nisu odgovorili na upit novinara CIN-a.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.