Search
Close this search box.

Nastavak suđenja Zoranu Ćopiću: Prikrivanje porijekla Šarićevog novca

U nastavku suđenja Zoranu Ćopiću Tužilaštvo je prezentovalo presretnute snimke u kojima se ovaj srbijanski biznismen dogovara sa saradnicima narkobosa Darka Šarića o prikrivanju porijekla Šarićevog novca.

Darko Šarić, koji je optužen za šverc 2,2 tone kokaina iz Južne Amerike, u bjekstvu je od 2009. godine. Njegov saradnik Zoran Ćopić je uhapšen u aprilu prošle godine u Banjoj Luci. Suđenje mu je počelo u novembru iste godine.

Na suđenju su preslušavani telefonski razgovori iz jula 2009. godine koje je Ćopić obavljao sa srbijanskim bankarima, advokatom, direktorima njegovih preduzeća te Šarićevim saradnicima.

Snimci ukazuju da je Ćopić pokušavao osloboditi preduzeće Mitrosrem svih dugovanja, da bi ga, u konačnici, prodao Darku Šariću. U razgovorima sa Ćopićem bankari su često bili ljuti, posebno kada je tražio nove kredite ili garancije.

Ćopić je, također, pokušavao pronaći načine kako da Šarićev novac dođe do njegovih firmi. On i Šarićevi saradnici su razgovarali kako da prebace sredstva, ali da se prikrije njihovo porijeklo.

Dogovorili su se da transakciju prikažu kao pozajmicu od druge firme, što je tehnika koja se obično koristi za pranje novca. Kada je Metals banka odbila to da uradi, iako je slične radnje činila prethodno za Šarića, dogovorili su da koriste Hypo Alpe Adria banku u Crnoj Gori.

Istovremeno, Ćopić je preko Agrocoopa iz Banje Luke pokušavao kupiti Fabriku šećera u Bijeljini. Zbog toga je bio u stalnoj vezi sa Faikom Muhićem, advokatom iz Tuzle koji je zastupao radnike šećerane, i Ljubom Mrđenom, direktorom banjalučkog Agrocoopa koji je priznao krivicu za pranje novca i osuđen je na šest mjeseci zatvora.

Ćopić je, između ostalog, optužen da je Šarićev prljavi novac koristio za kupovinu Fabrike šećera Bijeljina.

U razgovorima sa Muhićem i Mrđenom Zoran Ćopić je ljut jer stečajni sudija ne želi zakazati Skupštinu povjerilaca šećerane, iako je završen plan reorganizacije.

Muhić je rekao da je stečajni upravnik šećerane Mladen Košutić upozoravao stečajnog sudiju da je Zoran Ćopić na lošem glasu, nazvavši predstavnike Agrocoopa ‘stečajnom mafijom’ te da je zbog toga cijeli proces u zaostatku. Ipak, firma je na kraju prodata Ćopiću.

U toku iznošenja dokaza specijalni tužilac Slobodan Ćelić je istakao da je Faik Muhić zastupao radnike, ali da je istovremeno zastupao i Agrocoop.

Nakon suđenja, Ćopićev advokat Mirko Dabić je rekao da ovi dokazi nemaju pravnog osnova i ne mogu biti upotrijebljeni protiv njegovog branjenika jer su presretnuti na području Srbije, po naredbi inostranog suda.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 28. mart.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.