Search
Close this search box.

Osvrt magazina Foreign Policy na CIN-ov serijal o bh. zdravstvu

Projekat "Zdravstvo na aparatima" dobio odlične ocjene.

Magazin Foreign Policy u izdanju za maj/juni 2005. godine govori o CIN-ovom prvom serijalu ‘Zdravstvo na aparatima’.

Richard Byrne, novinar i bivši medijski kritičar osvrće se na izazove sa kojima se susreću mediji u BiH, te se pita da li ima smisla pokretati nove medijske projekte, kao što je to CIN, kada je toliki broj drugih doživio neuspjeh.

On kaže da ima.

‘CIN-ov prvi projekat je dokazao da se ustrajnim novinarstvom mogu savladati sve poteškoće’, kaže Byrne. ‘CIN-ov temeljit pristup izvještavanju je posebno upečatljiv, posebno ako su uzmu u obzir prepreke sa kojima se novinari suočavaju u tako nestabilnom medijskom okruženju, kao što je to u BiH.”

Nadasve, Byrne iznosi konstataciju da se lokalni mediji u velikoj mjeri oslanjaju na privatne izvore, jer im je pristup službenim dokumentima često otežan.

‘Serijal se oslanja na pažljivu provjeru budžeta javnog zdravstva i vladine revizije državnih agencija. Štaviše, najoštriji zaključci ne proizlaze iz anonimnih izvora, nego istrajnog propitivanja ministara protkanog čvrstim činjenicama i brojkama.’, stoji u tekstu.

Foreign Policy je publikacija Carnegie Endowment for International Peace.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.