Search
Close this search box.

Preslušavani telefonski razgovori Ćopića i vođa Surčinskog klana

Na suđenju Zoranu Ćopiću u Banjoj Luci su, uz ostalo, preslušavani snimci telefonskih razgovora ovog biznismena sa Ljubišom Buhom Ćumetom i Milanom Narančićem Limunom, članovima Surčinskog klana, te sa Duškom Šarićem, bratom Darka Šarića - optuženog za trgovinu drogom.

Ćopić je optužen da je od kraja 2008. do polovine 2011. godine zarađeni novac u kriminalu ubacio u platni promet RS-a. Tim novcem je kupljena Fabrika šećera u Bijeljini. U ovom slučaju optuženi su i Drago Nižol, direktor i pilot Ćopićeve firme Avio Rent iz Banje Luke, i Ljubo Mrđen, direktor banjalučkog Agrocoopa. Mrđen je priznao krivicu i osuđen je na šest mjeseci zatvora.

Prema optužnici, vlasnik novca je Darko Šarić koji je i u Srbiji optužen kao vođa i organizator velike balkanske narkomreže. Negovi poslovi su bili razgranati do Južne Amerike. Šarić je od 2009. godine u bijegu, a srbijansko pravosuđe vodi proces protiv članova njegove organizacije.

Ćopić se u jednom od razgovora koje je prisluškivala policija u Srbiji 2009. godine dogovara sa Duškom Šarićem, bratom Darka Šarića, da idu na jednu sahranu u Zlatibor.

Specijalni tužilac Slobodan Ćelić je naveo da ovaj snimak pokazuje kako Ćopić veoma dobro poznaje Darka Šarića. U jednom trenutku Ćopić obavještava Duška da je samo za njega i Darka Šarića rezervisan separe u restoranu.

Tužilaštvo je pustilo i snimak razgovora između Ćopića i crnogorskog biznismena Nua Stanaja, brata Antuna Stanaja koji je prošle godine osuđen na 6,5 godina zatvora zbog šverca cigaretama. Braća Stanaj su dugogodišnji Ćopićevi prijatelji i poslovni partneri sa kojima je učstvovao u privatizaciji preduzeća u Srbiji.

Tokom ovog razgovora Nuo Stanaj se žali da nema novaca, da mu banke ne žele dati nove kredite, a da mu ističu rokovi za plaćanje rata i da bi računi njegovih firmi mogli biti blokirani. Ćopić mu govori da je trenutno i sam u teškoj finansijskoj situaciji, ali da je siguran da će mu Šarić sve isplatiti. Ćopić mu objašnjava da Andrija Krlović usporava cijeli proces jer mrzi i njega i Stanaja.

Andrija Krlović je bivši policajac i advokat Darka Šarića, uhapšen u Srbiji u martu 2010. godine i, također, optužen za učestvovanje u pranju Šarićevog novca.

Tužilaštvo je u nastavku jučerašnjeg suđenja pustilo i dio Ćopićevih telefonskih razgovora snimljenih 2011. godine u BiH, po nalogu Okružnog suda u Banjoj Luci.

Prvi razgovori su prisluškivani 14. aprila 2011. godine, na dan kada su u Srbiji uhapšeni direktori Ćopićevih firmi iz Srbije i njegovi najbliži saradnici.

Osoba čiji identitet Tužilaštvo nije utvrdilo je to jutro obavijestila Ćopića da je policija u Somboru u Srbiji privela Milivoja Pavlovića, generalnog direktora Agrokopa Novi Sad, Radislava Cmiljanića, direktora preduzeća Stanišić, Pavla Čolakova, direktora firme Agrostan plus i Daru Pilipović, direktoricu Megatabaka, te da je i protiv Ćopića podignuta krivična prijava. Osim njih je uhapšena i Zlatka Mrdak, službenica u Službi za katastar u Somboru.

Ćopić i njegovi saradnici su osumnjičeni da su uz pomoć radnice katastra izvršili protivpravni prenos vlasništva zemljišta preduzeća Stanišić, na kojem je već bila upisana zabrana otuđenja i raspolaganja.

Ćopića i njegove saradnike u BiH i Srbiji je, kako je naveo specijalni tužilac, u tom trenutku uhvatila panika.

Ćopić je taj i sljedeći dan obavio desetine telefonskih poziva sa prijateljem Mišom Dobrićem, izvršnim direktorom Pinka, Dragom Nižolom i drugim osobama iz Srbije koje ni Tužilaštvo ni policija nisu mogli identifikovati. Pokušavao je saznati što više o hapšenju svojih saradnika.

Ujedno je u ovim razgovorima pokušavao sazanti zašto vlasti nisu upisale dionice Fabrike šećera Bijeljina u vlasništvo Agrocoopa Banja Luka. O tome je razgovarao sa Ferom Moralićem, bratom hrvatskog biznismena Envera Moralića koji je, prema navodima iz optužnice, u ovu fabriku uložio preko šest miliona eura.

O hapšenjima njegovih saradnika u Srbiji razgovarao je i sa Ljubišom Buhom Ćumetom, prvim svjedokom i saradnikom u predmetu koji se vodi protiv članova beogradskog podzemlja za ubistvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Ćume je u Bijeloj knjizi, specijalnom izvještaju srbijanske policije iz 2001. godine, bio opisan kao vođa Surčinskog klana, jedne od najjačih srbijanskih kriminalnih grupa prije Đinđičevog ubistva.

U posljednjem telefonskom razgovoru koji je preslušan na ovom ročištu Ćopić je razgovarao sa još jednim bivšim pripadnikom Surčinskog klana – Milanom Narančićem Limunom. Njih dvojica, također, komentarišu hapšenja u Srbiji. U jednom trenutku čak govore i da su svjesni da im se telefoni prisluškuju i žale se na tešku finansijsku situaciju u kojoj su se našli.

I Narančić je 2001. godine u Bijeloj knjizi opisan kao visokopozicionirani pripadnik Surčinskog klana.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, 30. marta. Tužilaštvo je najavilo da će pustiti preostale telefonske razgovore iz 2011. godine.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.