Search
Close this search box.

Prikupljeno manje prihoda od indirektnih poreza u odnosu na prošlu godinu

Uprava za indirektno oporezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH) je u prvih sedam mjeseci ove godine prikupila 12 miliona KM prihoda po osnovnu indirektnih poreza manje nego u istom periodu prošle godine, saopćeno je iz te institucije.

Pod pojmom indirektni porezi podrazumijevaju se uvozne i izvozne dažbine, akcize, porez na dodanu vrijednost i svi drugi porezi zaračunati na robu i usluge, uključujući i poreze na promet i putarine.

U promatranom periodu je prikupljeno 3,289 milijardi maraka, dok je u istom periodu prošle godine po tom osnovu prikupljeno 3,301 milijarda maraka. Gledajući na mjesečnom nivou, najveći pad prihoda je bio u februaru, kada je prikupljeno 30 miliona manje i junu, kada je prikupljeno 62 miliona manje nego u istim mjesecima prošle godine.

Kako je za Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) izjavio Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO-a, pad u februaru je rezultat vremenskih nepogoda, jer su pojedini dijelovi zemlje bili blokirani a privredna aktivnost je bila niska. U junu je došlo do pada uvoza, što ukazuje na smanjenu potrošnju u zemlji.

Kovačević se nada da će do kraja godine prihodi po osnovu poreza biti veći nego lani, jer će se raditi na pojačanim aktivnostima u vezi sa prinudnim naplatama i javnim objavama dužnika po osnovu poreza. Za to će trebati politička podrška, budući da će se za to morati promijeniti zakon koji garantira tajnost podataka u vezi sa neplaćenim porezima.

U informaciji iz UIO-a BiH je navedeno da je poreznim obveznicima po osnovu povrata poreza na dodanu vrijednost (PDV) u prvih sedam mjeseci ove godine vraćeno 505 miliona KM, što je identično povratima izvršenim u istom periodu 2011. godine.

Nakon izvršenih povrata PDV-a, od početka ove godine pa do kraja jula, korisnicima su raspoređeni prihodi u iznosu od 2,780 milijardi KM. Najviše je izdvojeno za Federaciju BiH – 1,473 milijarde KM, zatim za Republiku Srpsku 784 miliona KM, dok je za finansiranje državnih institucija izdvojeno 433 miliona KM. Distriktu Brčko su doznačena 82 miliona KM.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.