Search
Close this search box.

Ranko Debevec ostaje predsjednik Suda BiH

Jednoglasnom odlukom članova VSTV-a Ranko Debevec je dobio drugi mandat za predsjednika Suda BiH.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) imenovalo je danas Ranka Debevca za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine (BiH) na šest godina. Debevcu je ovo drugi mandat na čelu Državnog suda, a bio je jedini kandidat za ovu funkciju.

Na današnjem imenovanju je rekao da će se kroz svoj program fokusirati na unapređenje efikasnosti, kvalitete i institucionalnog rada Suda.

„Tu što se tiče predmeta koji dolaze na svim odjeljenjima, imamo relativno dobru situaciju“, kazao je Debevec napominjući da je jedino na Odjelu za ratne zločine manje predmeta zbog manjeg broja optužnica.

Debevec je na poziciji predsjednika Suda BiH od decembra 2016. godine.

Rođen je 1964. u Sarajevu, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1988. godine.  Pripravnički staž je obavio u  Osnovnom sudu II u Sarajevu. Radio je u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, Tužilaštvu BiH, a krajem 2012. godine imenovan je za sudiju Suda BiH.

Prije pravosudne karijere Debevec je radio kao prevodilac, bio je savjetnik pri misiji UNPROFOR-a i NATO-a, radio je kao pravni savjetnik u Komisiji za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC), te u Hypo banci u Sarajevu i Pravobranilaštvu Općine Centar.

Protiv Debevca je 2021. godine vođen disciplinski postupak. Ured disciplinskog tužioca (UDT) ga je teretio jer se u privatnim prostorijama susreo sa Osmanom Mehmedbašićem, generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, u vrijeme kada je protiv njega pred Sudom BiH vođen krivični postupak. Osim toga, UDT je Debevca teretio jer je u financijskom obrascu za prijavu imovine prešutio jedan stan i zbog poruka koje je slao tužiteljici koja je radila provjere navoda iz prijave u kojoj je bilo i njegovo ime.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a oglasila ga je odgovornim i izrekla mu javnu opomenu, ali ga je drugostepena komisija oslobodila odgovornosti.

Debevec kao predsjednik Suda nikada nije dao dozvolu VSTV-u da objave njegov imovinski karton, niti je pristao na razgovor s novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) na ovu temu.

Naime, CIN je uradio bazu podataka koja sadrži biografije, podatke o primanjima, nekretninama, vozilima, ušteđevini, kreditima, dionicama i sudskim postupcima za više od 40 sudija i tužilaca.

Debevec posjeduje stan u Sarajevu koji mu je majka darovala 1996. godine. U ugovoru o zasnivanju hipoteke, sudski vještak je ovu nekretninu procijenio na nešto više od 330.000 maraka. Njegova osnovna plata na poziciji predsjednika Suda BiH je 4.400 maraka.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.