Search
Close this search box.

Rukovodioci Vlade RS-a prijavljeni za podmićivanje medija

Nevladina organizacija iz Doboja prijavila je Aleksandra Džombića i Zorana Tegeltiju, premijera i ministra finanisja RS-a, da su budžetskim novcem finansirali privatne medije, bez objektivnih kriterija i procedure javne nabavke.

Kako kaže Momir Dejanović, predsjednik Centra, prijavu su poslali Državnom, Specijalnom i Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci, Republičkom tužilaštvu RS-a, Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Bosne i Hercegovine te skupštinama BiH, RS-a i Federacije BiH.

Prema navodima iz prijave, predsjednik Vlade RS-a i ministar finansija su budžetski novac nezakonito isplaćivali privatnim medijima.

Vlada RS-a je u budžetima za 2011. i 2012. godinu planirala nekoliko miliona KM za subvencije javnim medijima, da bi na kraju taj novac podijelila, uglavnom, privatnim medijima, i to bez objektivnih kriterija, opravdanog javnog interesa i sprovođenja propisane procedure javne nabavke.

U prijavi se navodi i to da su rukovodioci Vlade namjeravali ovim budžetskim sredstvima podmiti i kontrolisati medije kako ne bi objavljivali objektivne i kritičke sadržaje o radu Vlade RS-a, političkih stranaka na vlasti i drugih institucija u RS-u.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je u februaru objavio kako je Vlada RS-a u protekle tri godine donirala medijima 14,5 miliona KM. Većina novca pripala je privatnim novinama i RTV stanicama.

Preko 2,1 milion KM dobile su Nezavisne novine i Glas Srpske Željka Kopanje, prijatelja i bivšeg poslovnog partnera predsjednika RS-a Milorada Dodika. Novac je dodijeljen po programu poticanja samoodrživosti medija, koji je bivši premijer RS-a Dodik inicirao sredinom 2009. godine.

Kako je CIN otkrio, donacije su često davane na osnovu diskrecionih odluka Vlade ili uz kršenje procedura koje je sama propisala u javnim pozivima medijima. Vlada je odbila dostaviti CIN-u izvještaje o utrošku novca za medije.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.