Search
Close this search box.

Sarajevski funkcioneri prijavljeni zbog skrivanja imovine

Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podneseno je pet krivičnih prijava protiv funkcionera koji nisu dali tačne podatke o svojoj i imovini bliskih srodnika.
Funkcioneri su ignorisali zakon i sakrili dio imovine od vlasti (Foto: CIN)

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) podnio je pet krivičnih prijava protiv funkcionera zbog neprijavljivanja imovine, potvrdili su Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) u Kantonalnom tužilaštvu KS.

Među prijavljenim su aktuelni i donedavni načelnici sarajevskih općina Trnovo, Centar i Novo Sarajevo – Ibro Berilo, Nedžad Ajnadžić i Nedžad Koldžo. Prijave su rezultat provjera njihove imovine koje su službenici Ureda za borbu protiv korupcije KS obavili nakon što je CIN 2020. godine otkrio a općinski funkcioneri nisu prijavili sve nekretnine koje imaju oni, njihove supruge, djeca i roditelji.

Provjerama je utvrđeno da načelnik Trnova Ibro Berilo nije prijavio da na dva bankovna računa ima 142 hiljade KM, dok je donedavni načelnik Centra Nedžad Ajnadžić sakrio da posjeduje dionice u nekoliko kompanija, vrijedne oko 200 hiljada KM. Novinari CIN-a su prethodno otkrili da Ajnadžić nije prijavio da je njegova supruga od 2018. godine vlasnica dvosobnog stana na Šipu.

Ona je stan dobila od svoje 84-godišnje majke koja ga je, prema dokumentima, kupila za 128.500 maraka. Ajnadžićeva punica je stan kupila od firme „BooC“ koju su osnovale boračke organizacije Općine Centar.

Ajnadžić je u tadašnjem razgovoru sa novinarima CIN-a prvo rekao da ne zna kako je njegova punica kupila stan, a poslije se prisjetio da je kupovinu sufinansirala njegova supruga. Nije htio odgovoriti da li je za to podigla kredit: “Nemojte me to ispitivati, samo pišite ono što Vam ja govorim”.

Ni načelnik Trnova nije prijavio da njegov sin Mirzet ima dvosoban stan na Ilidži, a načelnik Novog Sarajeva Nedžad Koldžo da kćerka Nizama i njen suprug imaju stan.

Funkcioneri u KS moraju prijaviti Uredu svu svoju imovinu, prihode i poklone, kao i imovinu bliskih srodnika. Za razliku od imovinskih kartona koje izabrani dužnosnici prijavljuju Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (BiH), podaci o imovini koje prijavljuju Uredu se provjeravaju.

Ured je prva institucija u BiH koja provjerava tačnost prijavljenih podataka i ima obavezu da podnese krivičnu prijavu protiv svakog funkcionera koji nije dao tačne podatke o svojoj imovini.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.