Search
Close this search box.

Tri državne institucije dobile negativno mišljenje revizora

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine (BiH) negativno je ocijenio poslovanje tri od ukupno 71 analizirane institucije u 2011. godini: Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane BiH.

„Činjenica je da su ove institucije godinama imale mišljenje sa rezervom i tu nije bilo nekog značajnijeg pomaka. Ove godine se Ured za reviziju opredijelio (…) da izrazi negativno mišljenje“, kazao je Milenko Šego, glavni revizor, na konferenciji za novinare.

Šego pojašnjava da mišljenje sa rezervom znači da su kod institucije pronađeni propusti koji u konačnici ne mogu puno uticati na finansijske izvještaje. Negativno mišljenje znači da je došlo do značajnih propusta.

Budžeti ova tri ministarstva iznose 355 miliona KM, odnosno čak 40 posto ukupnog budžeta BiH za 2011. godinu. Poređenja radi, trideset institucija dobilo je pozitivno mišljenje a njihovi budžeti iznose ukupno 117 miliona KM, odnosno, tek 13 posto ukupnog budžeta.

Šest institucija – Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Generalni sekretarijat Vijeća ministara, Parlamentarna skupština, Uprava za indirektno oporezivanje, Predsjedništvo BiH i Ured za veterinarstvo – su dobile mišljenje sa rezervom jer, između ostalog, nisu dale dokaze o namjenskoj potrošnji sredstava za reprezentaciju, telefon, vozila, putne troškove, ali i zbog neadekvatnog provođenja javnih nabavki i netransparentnog zapošljavanja.

Pozitivno mišljenje uz određene uočene propuste dobila je 31 institucija. Revizori nisu mogli izraziti mišljenje o poslovanju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) jer im, zbog načina poslovanja ove institucije nisu bili dostupni svi podaci.

Među razlozima za negativno mišljenje poslovanja Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva vanjskih poslova su: neadekvatno provođenje javnih nabavki, nezaključivanje ugovora o djelu u skladu sa propisima, te nepravilno dokumentovanje korištenja službenih vozila i trošenja sredstava za reprezentaciju.

Kako je Šego pojasnio Ministarstvo vanjskih poslova je u 2011. godini potrošilo skoro 1,8 miliona KM za putne troškove, te 1,5 miliona KM za telefon.

„Svi ovi troškovi nemaju odgovarajuću ili dovoljnu evidenciju“, kazao je Šego.

Ministarstvo odbrane je dobilo negativno mišljenje jer, između ostalog, nije u potpunosti predstavilo imovinu u finansijskom izvještaju, nije uspostavilo pouzdan sistem javnih nabavki i nije ispravno evidentiralo svoje izdatke.

Šego je rekao da su sada na potezu institucije i organi koji bi trebali pokrenuti pitanje odgovornosti. Dodao je da da su do sada vođene određene istrage, te da su revizori pozivani u Tužilaštvo i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) da detaljnije objasne svoje nalaze. Nije želio reći na koje institucije se istrage odnose.

Ukupni budžet 71 analizirane institucije u 2011. godini iznosio je 902,4 miliona KM. Više od polovine tog iznosa, 522,4 miliona KM, otišlo je na bruto plate i naknade zaposlenima, koji su veći za 2,75 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.