Search
Close this search box.

Vlada RS-a dala medijima više od 3,3 miliona KM

Vlada Republike Srpske (RS) je tokom prošle godine podijelila 1,5 miliona KM privatnim medijima i nešto više od 1,8 miliona KM medijima u vlasništvu entiteta.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a u izvještaju o utrošku budžetskog novca tokom 2012. godine navodi da je 13 privatnih medija dobilo subvencije za pojedinačne projekte za koje nikada nije raspisan javni poziv niti su određeni kriteriji za dodjelu novca.

U revizorskom izvještaju piše da Vlada RS-a nije potpisivala ugovore sa korisnicima subvencija na osnovu kojih bi se utvrdio način korištenja dodijeljenih sredstava i obaveze medija da pravdaju dodijeljena javna sredstva.

Zbog ovakvog načina podjele budžetskog novca revizori i ove godine upozoravaju da nema  transparentnosti pri njegovom trošenju, kao ni konkurencije u kvalitetu među predloženim projektima.

Narodna skupština RS-a je budžetom za 2012. godinu odredila 1,4 miliona KM za subvencionisanje medija u RS-u, a rebalansom je ovaj iznos povećan na 3.650.000 KM.

Najviše novca su od Vlade i ove godine dobile Nezavisne novine (255.000 KM) i Glas Srpske (210.000 KM). Ovi mediji su vlasništvo Željka Kopanje, prijatelja i bliskog saradnika predsjednika RS-a Milorada Dodika. I tokom prethodne četiri godine su dobili više od dva i po miliona KM javnog novca.

Osim ova dva medija, novac su dobili i TV Bel i banjalučko preduzeće OG Press NIGD u čijem vlasništvu se nalazi sedmični magazin Novi reporter – po 200.000 KM, ATV Banja Luka i NIP Orfej – po 150.000 KM, bijeljinska Astra media i NPC Internacional – po 100.000 KM. Manji iznosi su bili namijenjeni medijima: TV K3 Prnjavor (50.000 KM), Hit iz Brčkog (49.000 KM) i Radio Nevesinje (15.000 KM), dok je za 17 lokalnih radiostanica dato ukupno 170.000 KM.

Budzetska sredstva za medije
Budžetska sredstva za medije u RS-u za 2012. godinu

Tokom prethodne četiri godine većina ovih medija je dobijala novac iz entitetskog budžeta. Revizori već godinama upozoravaju Vladu RS-a da treba raspisivati javne pozive te potpisivati ugovore sa korisnicima subvencija koji bi morali dostavljati dokaze o namjenskom utrošku novca.

Vlada i Generalni sekretarijat ove preporuke do danas nisu realizovali.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je početkom prošle godine pisao o Vladinim davanjima javnog novca privatnim medijima. Prema dokumentima do kojih je došao CIN, od početka 2009. godine Vlada RS-a je dala nešto manje od 18 miliona KM medijima u RS-u, od kojih je čak 3,9 miliona KM pripalo privatnim medijima.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.