Search
Close this search box.

Vlada RS pravi manevarski prostor Integralu

RS nije ispunila zahtijev OHR-a

Vlada Republike Srpske (RS) nije odgovorila na zahtjev Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) da putem institucija RS dostavi kopije poreznih prijava za firme Integral Inženjering iz Laktaša i Integra Inženjering iz Banja Luke Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Tužilaštvo BiH i SIPA provode istragu kojom su obuhvaćeni i poslovi koje je Vlada RS sklopila sa ova dva preduzeća.

Prema saopštenju za javnost koje je OHR uputio u srijedu, Vlada RS je na sjednici održanoj 11. septembra dala instrukcije Poreznoj upravi RS i drugim institucijama RS da agenciji SIPA i Tužilaštvu BiH ne dostavljaju kopije poreznih prijava za ova dva preduzeća.

Zvaničnici RS-a su na upit novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva odbili putem telefona dati komentar na ovu izjavu. OHR je do ovih informacija došao iz pisma koje je generalni sekretar Vlade RS uputio Tužilaštvu BiH, a u kojem se navodi da institucije RS nemaju obavezu dostavljati informacije SIPA-i.

Miroslav Lajčak, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske Unije, je pismenim putem zatražio od Milorada Dodika, premijera RS-a, da njegova Vlada postupi u skladu sa zakonima BiH i naloži svim institucijama RS da u potpunosti sarađuju sa organima za provođenje zakona u BiH, navedeno je u saopštenju iz OHR-a.

‘Očekujem da reaguju sa ozbiljnošću koju ova situacija zahtijeva’, rekao je Lajčak u saopštenju za javnost. ‘Ovdje se radi o vladavini zakona i odvajanju politike od pitanja pravosuđa. To su temelji europske demokratije.’

No, Vlada RS je ostala na svojoj ranijoj poziciji.

Lajčak je već obavijestio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) o zaključku Vlade RS, i odgovor vlade RS će odrediti ton diskusije ambasadora PIC-a na sastanku zakazanom za sutra.

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) je u dosadašnjim tekstovima o Integralu, otkrio i pokazao kako je ova firma bila favorizirana na tenderima koje su raspisivale institucije RS.

U njima se navodi da Tužilaštvo BiH i SIPA provode istragu zbog niza nepravilnosti u postupku dodjele poslova ovim kompanijama. Od 2000. godine naovamo, Integral je u BiH izgradio cesta, mostova i izveo drugih javnih radova ukupno vrijednih više od 300 miliona KM.

U mnogim od ugovora koje je ova kompanija sklopila sa javnim preduzećima desili su se propusti, a u nekim slučajevima početna cijena je prerasla u puno veću od zakonom dozvoljene. U izvještaju koji je početkom mjeseca objavila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS navodi se da je prvobitno dogovorena cijena izgradnje administrativnog sjedišta Vlade RS uvećana za preko 240 posto. Prema Zakonu o javnim nabavkama BiH, u slučaju da troškovi rada prelaze 50 posto od početne cijene, investitor je obavezan da raspiše novi natječaj.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.