Search
Close this search box.

Američke i britanske sankcije bh. političarima i tužiteljici

Velika Britanija je uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog narušavanja legitimiteta i funkcionisanja BiH. SAD je, također, sankcionisao Asima Sarajlića i Gordanu Tadić zbog zloupotrebe položaja i podrivanja demokratskog procesa u zemlji.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), i Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske (RS), “namjerno podrivaju teško stečen mir”, jedno je od obrazloženja Velike Britanije za uvođenje sankcija ovim političarima.

Njima su izrečene sankcije zbog narušavanja legitimiteta i funkcionisanja BiH. Dodik se još smatra odgovornim za blokiranje rada Državnog parlamenta, pozivajući na bojkot političke predstavnike iz RS-a, širenje „opasne i nacionalističke retorike“ i podsticanje na etničku mržnju. Cvijanović se smatra odgovornom za pokušaj prenošenja državne imovine na entitet i zbog, kako je navedeno, “javnog veličanja ratnih zločinaca i negiranja genocida u Srebrenici”.

„Odbijam sve ono što je rečeno ovde u ovim navodima”, izjavila je Cvijanović na konferenciji za medije.

Asima Sarajlića, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, i bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić sankcionisale su Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog: zloupotrebe službenog položaja, trgovine utjecajem, primanja mita te potkopavanja demokratskog procesa u BiH.

Sarajliću i Tadić je zabranjen ulazak u SAD i raspolaganje imovinom u ovoj državi. Iste zabrane izrekla je i Velika Britanija za Cvijanović i Dodika.

Bojkot i sankcije

Druge po redu sankcije ove godine predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata je prokomentarisao najavom novog bojkota, ovaj put britanskog ambasadora u BiH. „Jadna je Bosna i Hercegovina ako se na ovaj način brani. Što se mene lično tiče, uživat ću u činjenici da ne moram da se bakćem više sa ovim ambasadorima koji dolaze iz Britanije“, rekao je Dodik na konferenciji za medije.

Član Predsjedništva nalazi se još i pod sankcijama SAD-a koje su mu početkom godine uvedene zbog koruptivnih aktivnosti na veličanju ličnog bogatstva i podrivanju stabilnosti u zemlji. Zbog sporne kupovine vile u Beogradu nedavno je saslušan u Državnom tužilaštvu. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je još 2009. godine otkrio da je Dodik morao platiti vilu da bi bio upisan kao njen vlasnik, ali je kredit za kupovinu dobio tek osam mjeseci kasnije.

Dodik: Triput veća rata nego plata
Premijer RS Milorad Dodik javno je priznao da ima dva stana i vilu u Beogradu, iako je ranije izjavio da će stanove prodati.

Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Dodik je prije preuzimanja dužnosti u Predsjedništvu podnio imovinski karton u kojem je vrijednost imovine procijenio na 2,1 milion KM. Vlasnik je stana i kuće u BiH, vrijednih 380.000 maraka, i vile u Beogradu koju je procijenio na 1,7 miliona KM. Dodik je naveo da vilu iznajmljuje, ali ne i koliko prihoda ostvaruje po tom osnovu. Njegova supruga posjeduje imovinu vredniju od 200.000 maraka, a sin i kćerka su vlasnici i suvlasnici šest firmi koje Dodik nije naveo u zadnjem imovinskom kartonu.

Cvijanović je svoju i imovinu supruga procijenila na skoro 750 hiljada maraka. Njih dvoje u Banjoj Luci imaju kuću koja vrijedi više od 446.000 maraka. Njen suprug, također, posjeduje naslijeđeno zemljište u Prnjavoru i sa sinom Stefanom suvlasnik je u firmi „Prim” koja se bavi trgovinom na veliko hemijskim proizvodima. Stefan je osnivač i firme za poslovno savjetovanje „Beta inovatic” dok je njegov brat Filip suvlasnik u firmi „Pilon” koja se bavi gradnjom zgrada.

Afere i sudski postupci

Protiv delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asima Sarajlića u toku je sudski postupak zbog krivičnog djela davanja mita. Sarajlić se tereti da je u martu 2020. godine bio sudionik u snimku koji dovodi u sumnju regularnost izbora za rukovodstvo Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije u Sarajevu. Na snimku se čuje dogovor o „kupovini“ jednog od delegata na unutarstranačkim izborima koju je dogovarao upravo Sarajlić. Isti mjesec je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Stranke čiji je član od 1990. godine.

Tokom političke karijere Sarajlić je od 2004. do 2010. godine bio načelnik Općine Vogošća. Nakon toga je dva puta imenovan za poslanika u Državnom parlamentu, a 2018. je imenovan za delegata u Domu naroda. Tokom napredovanja u političkoj karijeri povećavala se i imovina ovog političara. U imovinskom kartonu dostavljenom CIK-u 2004. godine Sarajlić je prijavio da posjeduje dionice čiju je vrijednost procijenio na 21.000 maraka, a u imovinskom kartonu iz 2018. godine vrijednost njegove imovine iznosi nešto više od 432.000 maraka. U Sarajevu posjeduje stan od 131 m2, dva garažna mjesta, naslijeđeno zemljište i četvrtinu kuće. Vlasnik je i apartmana na Bjelašnici. Vozi Audi vrijedan 120.000 KM.

CIN je 2020. godine pisao kako Sarajlić nije prijavio dva garažna mjesta u Vogošći. Ove nekretnine je nakon razgovora sa novinarkom dopunio u svom imovinskom kartonu.

Političari kriju jahte, stanove, poslovne prostore i zemljište
Visokopozicionirani političari i dalje kriju svoju imovinu, ignorišući zakon koji ih obavezuje da prijave nadležnim institucijama sve što imaju.

Osim Sarajlića, SAD je sankcionisao i bivšu glavnu tužiteljicu Državnog tužilaštvu Gordanu Tadić. Sankcije su joj izrečene jer je svojim utjecajem ometala sudske procese i manipulisala slučajevima kako bi zaštitila političke pokrovitelje od krivičnog gonjenja. U saopštenju iz Američke ambasade je navedeno da je Tadić odgovorna za „potkopavanje demokratskih procesa“ u zemlji jer, između ostalog, nije dodjeljivala predmete tužiocima putem automatizovanog elektronskog sistema i zbog favoriziranja ličnih i porodičnih interesa, primajući naknadu za stanovanje u stanu u kojem nije boravila.

Zajedno sa sestrom Tadić u Živinicama posjeduje naslijeđenu kuću sa zemljištem, dok u istom gradu njen suprug Slavko također posjeduje kuću sa zemljištem. Sin Tomislav živi u Sarajevu u stanu kupljenom 2013. godine, vrijednom 80.000 maraka.

Tadić je na mjestu glavne tužiteljice BiH bila od 2019. do 2021. godine kada je smijenjena i postavljena na mjesto tužiteljice.

Tadić i Sarajlić se nisu javljali na telefonski poziv novinara CIN-a.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.