Search
Close this search box.

Kaplan neće biti krivično gonjen

Iako je primao naknadu za smještaj u gradu u kojem ima vlastiti stan, federalni ministar Salmir Kaplan neće biti krivično gonjen. Postupao je po zakonu.
Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan kupio je stan u Sarajevu prije pet godina. Istovremeno, svakog mjeseca je iz budžeta primao naknadu za smještaj u ovom gradu. (Foto: CIN)

Nema osnova za krivično gonjenje federalnog ministra Salmira Kaplana, jer je postupao prema postojećem Zakonu i pravilima, priopćilo je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Protiv Kaplana je podnesena krivična prijava zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, jer je koristio naknadu za smještaj u gradu u kojem posjeduje stan.

Tužilaštvo je provjerilo navode iz prijave i utvrdilo da je Komisija nadležna za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade postupala u skladu sa važećim propisima.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je tekst da je Kaplan, ministar kulture i sporta u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), primao naknadu od 600 KM za smještaj u Sarajevu, iako u tom gradu posjeduje stan. Za četiri godine po tom je osnovu Kaplanu iz Budžeta FBiH isplaćeno 24.900 KM.

Naknada za smještaj u vlastitom stanu
Za smještaj i troškove života 13 ministara izdvojeno je oko 226.000 KM iz federalnog budžeta. Niko ne provjerava jesu li troškovi opravdani, pa se zbog toga dešavaju i zloupotrebe tih privilegija.

Pravo na naknadu za smještaj imaju ministri koji stanuju 70 kilometara dalje od Sarajeva i Mostara, u kojima su smještena federalna ministarstva. CIN je utvrdio da osim Kaplana još trojica federalnih ministara primaju ovu naknadu iako imaju vlastite stanove u gradu u kojem rade. To su ministar nauke i obrazovanja Damir Mašić, ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, te Sanjin Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

Nekoliko dana nakon što je CIN objavio istraživanje, politička partija „Naša stranka“ podnijela je krivičnu prijavu protiv Kaplana, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i oštetio budžet Federacije BiH kako bi si pribavio materijalnu korist.

Podnesena krivična prijava protiv Salmira Kaplana
Naša stranka je podnijela krivičnu prijavu protiv Salmira Kaplana zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj jer je koristio naknadu za smještaj u gradu u kojem ima stan.

“Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, Uredba o naknadama koje pripadaju članovima Vlade i njihovim savjetnicima koje nemaju karakter plaće i Poslovnik o radu Komisije, osim dokaza o prebivalištu ne zahtijevaju bilo kakav drugi dokaz potreban za ostvarenje prava na isplatu sredstava za odvojeni život i smještaj”, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN