Search
Close this search box.

Korak ka smanjenju otpremnina političarima

Državni zastupnici su usvojili prijedlog da se otpremnine za odlazak u penziju političarima smanje sa 30.000 na 10.000 maraka. Aktuelni propisi im omogućavaju da uz visoke otpremnine primaju i penziju i plaću.

Otpremnine koje se isplaćuju političarima pri penzionisanju mogle bi biti trostruko umanjene. Taj su prijedlog podržali zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), a za usvajanje su potrebni i glasovi delegata u Domu naroda, potvrdio je Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke (NS) koji je i predložio izmjene.

Otpremnina iznosi šest prosječnih plaća, a isplaćuje se kako bi se radnicima nakon višedecenijskog radnog staža olakšao odlazak u penziju. Zbog visokih prosječnih plaća – oko 4.800 KM – za otpremninu jednog izabranog i imenovanog funkcionera u državnim institucijama izdvaja se blizu 30.000 maraka.

Arnaut je obrazložio da su neopravdano visoke otpremnine u potpunosti nesrazmjerne ekonomskoj i socijalnoj situaciji u BiH.

Izabrani i imenovani funkcioneri, kao i drugi uposlenici u državnim institucijama, imaju pravo na otpremninu na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na otpremninu prilikom odlaska u penziju u institucijama BiH.

Arnaut je predložio da se izmjenama tog zakona otpremnine ograniče na 12 prosječnih neto plaća iz prethodne godine, tako da maksimalan iznos otpremnine iznosi 10.728 maraka.

Pravo na otpremninu u martu 2022. godine ostvarili su parlamentarci: Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Lazar Prodanović i Nikola Špirić. Nakon što su im isplaćene otpremnine, nastavili su raditi u PSBiH. Omogućeno im je da uz penziju primaju i plaću.

Arnaut je izračunao da će najmanje 17 izabranih i imenovanih zvaničnika u mandatnom periodu od 2018. do 2022. steći uslove za penziju, a time i na basnoslovne otpremnine.

Otpremnine za zaposlene penzionere
Šesterica državnih parlamentaraca stekli su pravo na naknadu koja se isplaćuje pri odlasku u penziju, međutim nastavit će raditi i primati plaću, a propisi im omogućavaju da uz to primaju i penziju.

Nikola Špirić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) će sa svojim kolegama iz delegatskih klupa imati priliku mijenjati Zakon. On je krajem marta ove godine rekao da bi to i uradio kada bi imao priliku. Međutim, tada nije bio iskren. Imao je priliku to uraditi više puta, ali je uvijek glasao protiv.

„Kad bi Nikola Špirić mogao sam da mijenja zakone, zakon bi bio promijenjen”, rekao je za N1 televiziju.

Nikola Špirić jedno priča, drugo radi
Šesterica državnih parlamentaraca koja su stekla pravo na visoke otpremnine imala su priliku da tokom mandata promijene zakon koji im to omogućuje. Protiv su glasali Nikola Špirić, Lazar Prodanović i Dragan Čović.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je ranije objavio da je za 11 godina isplaćeno skoro 440 hiljada KM otpremnine za 15 funkcionera Parlamenta, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH. Većina njih je nakon dobijenih otpremnina nastavila raditi.

Među njima su i parlamentarci iz aktuelnog saziva: Jakov Galić, Bariša Čolak, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Nebojša Radmanović, ali i Mirsad Mešić, Krstan Simić, Boško Tomić, Petar Kunić i Beriz Belkić iz bivših saziva.

Najviše novca tada je dobio bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. On je 2014. godine primio 34.130 KM otpremnine. Nakon toga je nastavio raditi – prvo kao delegat u Domu naroda, a zatim kao zastupnik u Predstavničkom domu. Za to vrijeme je do kraja februara ove godine zaradio više od 480 hiljada KM.

Za razliku od funkcionera u institucijama BiH, zaposleni u entitetima nemaju pravo na ovakvu materijalnu sigurnost jer u entitetima ne postoje opći kolektivni ugovori koji bi svima dali pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju. Na snazi su nepovoljniji propisi koji isplatu otpremnina tretiraju različito u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Funkcionerima penzije za džeparac
Tokom protekle decenije isplaćeno je skoro 440 hiljada KM za odlazak u penziju 15 bh. političara iz tri državne institucije. Većina njih je nakon toga nastavila raditi te uz penziju primati i plaću.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.