Search
Close this search box.

„Lager“ izgubio još jedan spor zbog kvarova na isporučenoj radnoj mašini

Prema nepravosnažnoj presudi Općinskog suda u Sarajevu, firma „Lager“ iz Posušja mora platiti nešto više od pola miliona maraka Rudniku uglja „Gračanica“ iz Gornjeg Vakufa zbog štete nastale čestim kvarovima na radnoj mašini koju su kupili od ove firme.

Općinski sud u Sarajevu je prvostepenom odlukom presudio da firma „Lager“ iz Posušja mora platiti Rudniku uglja „Gračanica“ iz Gornjeg Vakufa 522.405 KM jer nisu mogli koristiti njihovu radnu mašinu u punom kapacitetu zbog čestih kvarova na njoj.

Sud je odlučivao prema tužbi Rudnika koju je podigao u julu 2020. godine.

Radnu mašinu greder „Terex TG 250“ Rudnik je kupio od „Lagera“ u aprilu 2016. godine za 848.952 KM. Prilikom ugovaranja posla „Lager“ je dao garanciju da će greder u periodu od tri godine raditi 22.338 sati i da će u suprotnom platiti penale od 100 KM za svaki neostvareni radni sat. Obavezao se i na zamjenu nepouzdanih komponentni novim u slučaju potrebe.

Prema podacima iznesenim u sudskom postupku, radna mašina je isporučena u oktobru 2016. godine. Već po njezinom prijemu je utvrđeno da nedostaje potpuna tehnička dokumentacija: katalog rezevnih dijelova je bio nepotpun – u njemu nisu bili svi dijelovi koji su na grederu, nedostajao je katalog dijelova motora, a prilikom transporta je razbijen desni retrovizor na kabini gredera.

Nakon mjesec dana rada mašine došlo je do problema: pukle su daske na nožu, stradao je hidraulični cilindar i pukle su boce za rashladne tečnosti na motoru. U narednom periodu uslijedili su i drugi kvarovi na: motoru, komandi, procesoru i električnoj instalaciji pa su uslijedile brojne intervencije i periodični zastoji u radu mašine, ponekad i višemjesečni.

Za popravku i servis su bili zaduženi predstavnici „Lagera“ koji su dio posla obavljali na licu mjesta, a pojedine dijelove su nosili u Posušje i popravljali. Kasnili su sa isporukom rezervnih dijelova, popravkama i servisiranjem. Štaviše, iako je mašina bila u garantnom roku, pojedine intervencije su naplaćivali uz obrazloženje da se radi o mehaničkom oštećenju.

S druge strane, iz „Lagera“ su u ovom sudskim postupku pokušali krivicu prebaciti na Rudnik „Gračanica“, uz objašnjenje da je mašina zaustavljana neopravdano i u periodima kada je bila tehnički sposobna za rad. Također, tvrdili su da su u Rudniku samostalno otklanjali kvarove, suprotno garantnim pravilima i da je to uzrokovalo kvarove i zastoje. Od Suda su zatražili da utvrdi da li je Rudnik izgubio pravo iz garancije na mašinu.

Međutim, prema ocjeni Suda, dokazi su išli u korist Rudnika i privatna firma treba platiti penale.

Obje stranke imaju mogućnost žalbe na ovu presudu Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Ovo je druga presuda koju je „Lager“ izgubio ove godine na Općinskom sudu u Sarajevu prema tužbama pokrenutim zbog kvarova na njihovim radnim mašinama.

Prije par mjeseci donesena je i nepravosnažna presuda koju je pokrenula firma „Paloč“ iz Gornjeg Vakufa jer nije dobila mašinu koju je kupila. U toj presudi sud je odlučio da „Lager“ i „UniCredit bank“ solidarno trebaju platiti štetu u iznosu 18,9 miliona KM.

„Lager“ i „UniCredit“ bi mogli platiti višemilionsku odštetu
Prema nepravosnažnoj presudi Općinskog suda u Sarajevu, firma „Lager“ iz Posušja i „UniCredit Bank“ trebaju platiti 18,9 miliona KM firmi „Paloč“ iz Gornjeg Vakufa zbog štete nastale kupovinom radne mašine.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prošle godine objavio istraživačku priču u kojoj je upozorio da kupci „Lagerovih“ radnih mašina, među kojima su javna preduzeća, imaju poteškoće pri radu sa tim mašinama.

Rudniku mrkog uglja „Đurđevik“ su svojevremeno prodali bager u kojem su originalni dizelski motor zamijenili električnim, a „Elektroprivredi Bosne i Hercegovine“ su najmanje triput pokušali prodati neodgovarajuće mašine.

Lagerova roba s greškom
Pravosudne institucije ispituju poslovanje posuškog „Lagera“ zbog poslova vrijednih oko četiri miliona KM. Sumnjaju da je kupcima umjesto novih isporučivao prepravljane mašine.

„Lager“ je regionalni zastupnik u prodaji građevinskih mašina svjetskih proizvođača i sudjeluje u javnim nabavkama milionskih iznosa.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.