Search
Close this search box.

Prihvaćena nagodba o priznanju krivice u predmetu Rame Brkića

Memić je preko Rame Brkića pokušao zaposliti svoga sina u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) USK-a.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je danas prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Sakib Memić ranije sklopio sa Tužilaštvom BiH. On je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci, ali koja neće biti izvršena ukoliko u vremenu od godinu dana ne počini novo krivično djelo. Memić je osuđen za posredovanja u predmetu koji se vodi protiv Rame Brkića, bivšeg komesara Policije Unsko-sanskog kantona (USK).

Memić je preko Rame Brkića pokušao zaposliti svoga sina u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) USK-a. Brkić je obećao da će to učiniti, ali je zauzvrat zatražio od Memića da posreduje kod svog rođaka Esada Begića da njemu dadne potporu tokom izbora za novog komesara Policije Unsko-sanskog kantonu, jer je Brkić pokušavao dobiti novi mandat na toj funkciji. Begić je bio član Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara ovog kantona.

S obzirom na policijsku akciju koja je nakon toga uslijedila, Memićev sin Muhamed nije dobio posao.

Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH, je kazao da Memić nije imao veliku ulogu u vršenju krivičnih djela koja su Brkiću i ostalim stavljena na teret. Čavka je rekao da je ovo djelo više za opomenu nego za kaznu. Kao olakšavajuća okolnost uzeto je u obzir to što nije imao nikakvu imovinsku korist od činjenja ovog djela. Prema obrazloženju tužioca, Memić se ponašao u skladu sa običajima okoline u kojoj živi, odnosno intervenisao je za sina koji šest godina nakon završetka fakulteta nije mogao naći posao.

Pored Memića, do sada je u ovom predmetu još devet osoba priznalo krivicu i sklopilo sporazum sa Tužilaštvom, od čega je za njih osam Sud BiH potvrdio sporazum.

Optužnica protiv Brkića i još 22 funkcionera policije, civilnih institucija i drugih pojedinaca je podignuta početkom ove godine a suđenje je počelo u aprilu. Brkić i ostali se terete za niz krivičnih djela, među kojima su trgovina drogom i zloupotreba službenog položaja i ovlasti.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.