Search
Close this search box.

Sarajevski VIK presušio Budnjine toplice

Sarajevski „Vodovod i kanalizacija“ isključio je vodu kompleksu „Hoteli Ilidža“ i lječilištu „Banja Terme“ zbog neplaćanja i nezakonitog korištenja.

Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” (KJKPVIK) isključili su vodu kompleksu hotela i banjskog lječilišta na sarajevskoj Ilidži, koji su u vlasništvu političara i biznismena Alije Budnje.

Ovi objekti od 2018. godine bespravno koriste pitku vodu iz bunara koji su iskopali u krugu kompleksa, a istovremeno troše i vodu iz vodovoda. Zbog „dvojnog napajanja“ koji nisu plaćale, dug Budnjinih firmi je narastao na 640.000 konvertibilnih maraka (KM).

KJKPVIK je hotele i banjsko lječilište prvi put isključio sa vodosnadbijevanja u decembru 2019. godine, ali je Općinski sud prihvatio žalbu vlasnika i odlučio da se voda uključi.

Međutim, drugostepenom odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu na žalbu VIK-a odlučeno je da se voda ipak mora isključiti.

Budnjo je sa osiguranjem pokušao spriječiti radnike VIK-a da dođu do glavnog ventila, a novinare je vrijeđao i prijetio da će razbiti kameru ako budu snimali isključenje vode.

„Ovdje nema ‘dvojnog snadbijevanja’. Ima ili sistem iz Vodovoda ili sistem iz naših bušotina. Nek’ donesu jedan račun da sam dužan – odmah i sve ću platiti!“, rekao je novinarima CIN-a Alija Budnjo.

Državi ništa, Budnji milioni

Direktor VIK-a Enver Hadžiahmetović je prije isključivanja vode pozvao Budnju da se dogovore za odgođeno plaćanje dugova. Tražio je od njega da omogući uposlenicima VIK-a provjeru „dvojnog snadbijevanja“ jer je Budnjo već nekoliko puta silom branio radnicima pristup u krug hotela i lječilišta.

Hadžiahmetović je najavio i da se bušotina koju na svoju ruku koriste Budnjine firme mora plombirati kako više ne bi trošile vodu nezakonito.

Međutim, predstavnici VIK-a i Budnjin advokat se nisu uspjeli dogovoriti, pa je voda u kompleksu isključena.

VIK je isključio hotele i banjsko lječilište na Ilidži sa gradske vodovodne mreže zbog duga od 640.000 KM (Foto: CIN)

Alija Budnjo kaže da nije zloupotrebljavao eksploataciju vode i da se protiv njega vode političke igre. On je donedavni član Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), a do sada VIK nije pokretao pitanje naplate njegovih dugovanja.

„’Vodovod’ je bio uvijek neka politička struktura. Došla je stranka na čelo, postavila je svog direktora, postavila je svoju upravu. Imaju čak i svoje inžinjere, ima svoje isključioce koji će isključiti. ‘Budnjo? Ne diraj Budnju’. Ne radi se zakonito nego se radi ad hoc. I tako je bilo čitavo vrijeme“, kaže direktor Hadžiahmetović.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je u martu ove godine pisao o nezakonitoj eksploataciji vode za koju Alija Budnjo nije imao koncesiju i vodnu dozvolu, pa tako nije ni plaćao obavezne naknade državi.

Budnjini vodomjeri začepili budžetske prihode
Kantonalne vlasti u Sarajevu 16 godina iz budžeta finansiraju milionske usluge hotela i banjskog lječilišta na Ilidži iako od njih ne naplaćuju naknade za korištenje termalnih izvora.

Novinari su otkrili da osim pitke vode Alija Budnjo već 16 godina crpi termalnu vodu iz dva prirodna izvora kojom zagrijava pet hotela i banjsko lječilište.

Njegove stranačke kolege koje su godinama rukovodile ministarstvima i Vladom Kantona Sarajevo donosili su zakone i odluke koje su bile neusaglašene, stvarajući pravni haos, što je Budnjo koristio za izbjegavanje plaćanja obaveza.

Istovremeno su kantonalne i federalne insitucije poslovale sa njegovim firmama „Hoteli Ilidža“ i „Banja Terme“ i za 16 godina sklopili poslove vrijedne 9 miliona maraka.

Budnjo je novinarima CIN-a rekao da on državi ništa ne duguje i da treba biti nagrađen jer je svojim novcem uredio geotermalne vode.

“Sve što sam dužan ovoj državi ja ću platiti. Ja sam ovu državu prvi počeo da branim. Ja ovu državu volim. Zapamti, meni je država preča od svega”, tvrdi Budnjo.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.