Search
Close this search box.

Šefica i „crnokošuljaši“ u kućnom pritvoru

Troje inspektora UIOBiH koji su uhapšeni zbog sumnje da su ucjenjivali vlasnike radnji pušteni su iz pritvorske jedinice u kućni pritvor.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je odredio kućni pritvor za Jelenu Majstorović, šeficu Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, i inspektore Radenka Popovića i Stevu Savića, uz mjere zabrane komuniciranja i sastajanja sa osumnjičenim i svjedocima.

Tužiteljica Elvira Stanojlović je tražila da Majstorović i Popović ostanu u zatvorskom pritvoru, ali je Sud ovaj zahtjev odbio.

Šest inspektora UIOBIH je uhapšeno prije mjesec dana zbog optužbe Tužilaštva da su zloupotrijebili svoj položaj i ovlaštenja tokom 2017. i 2018. godine kada su ucjenjivali vlasnike radnji koje su zaticali u prekršajima i tražili od njih mito u zamjenu za oduzimanje robe. Trgovci širom BiH su davali od nekoliko stotina do nekoliko hiljada maraka da bi im inspektori pisali prekršajne naloge sa manjim kaznama ili ih puštali da rade kao i do tada.

Šefica i „crnokošuljaši“ privedeni na saslušanje
SIPA je privela na saslušanje šest inspektora UIOBiH zbog sumnje na zloupotrebu položaja i primanje mita o čemu je CIN pisao prošle godine.

Majstorović, Popović i Savić su bili u pritvoru mjesec dana, dok su Vladimir Puzić, Vladimir Đurđević i Elvis Džaferagić odmah nakon saslušanja u Tužilaštvu pušteni na slobodu uz mjere zabrane komuniciranja sa drugim osumnjičenim i svjedocima. UIOBiH ih pritom nije suspendovao pa Puzić, Đurđević i Džaferagić i dalje rade zajedno i svakodnevno mogu doći u kontakt sa svjedocima.

Majstorović, Popović i Savić su suspendovani jer su i dalje u pritvoru.

Kućni pritvor i mjere zabrane će važiti sve dok Sud procjenjuje da za to postoji potreba.

Jelena Majstorović radi u UIOBiH od februara 2013. godine. Deset godina ranije je dobila otkaz u „NLB Banci“ u Prnjavoru. Banka ju je tužila zbog počinjenog krivičnog djela i Majstorović je 2005. godine osuđena na uslovnu kaznu zatvora. Imala je 26 godina. Presuda je na njen zahtjev izbrisana iz evidencije suda 2016. godine, u vrijeme kada je već tri godine radila po ugovoru za UIOBiH.

Uposlenik institucija u BiH ne može biti osuđen za krivično djelo za koje je zapriječena kazna zatvora tri ili više godina, dok državni službenik uopće ne smije biti krivično osuđivan.

Nedugo nakon brisanja presude, u aprilu 2018. godine, Majstorović je primljena kao državna službenica u Odsjek za poreze, a desetak dana kasnije ju je direktor Miro Džakula internom odlukom vratio u Grupu za suzbijanje krijumčarenja i prekršaje gdje je radila dok je bila zaposlena po ugovorima. Krajem 2018. godine Džakula je privremeno postavlja za šeficu Grupe. Na ovu poziciju je 2020. godine imenovana zastalno.

Centar za istraživačko novinarstvo je prošle godine objavio priču koja je otkrila način rada šefice i inspektora UIOBiH.

Šefica i njeni „crnokošuljaši“ za iznude
Pojedini inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH reketiraju trgovce, koristeći se uhodanim načinom rada − traže novac kako ne bi kontrolisali njihovo poslovanje. Onima koji odbiju dati mito, nezakonito oduzimaju robu.

Vlasnici su novinarima opisali da su inspektori pri ulasku u radnje tražili da se ugasi videonadzor, pretresali privatne prostorije bez naloga suda te izvrtali torbe i lične stvari, a robu koju pronađu oduzimali, kršeći procedure. Inspektori Agencije za istrage i zaštitu su prvi izvještaj o ovim zloupotrebama predali 2019. godine i u njemu utvrdili da su Majstorović i njeni inspektori najmanje deset puta tokom dvije godine koristili svoje pozicije i ucjenom tražili mito od trgovaca, a najmanje četiri puta su im nezakonito oduzeli nakit vrijedan više od 200.000 maraka.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.