Search
Close this search box.

Sin premijerke RS dobio posao iako je imao najmanji prosjek ocjena

Izvještaj o proceduri zapošljavanja pokazuje da je sin Željke Cvijanović dobio najveći broj bodova za posao iako je imao najmanji prosjek ocjena.

Sin Željke Cvijanović, premijerke Republike Srpske (RS), dobio je posao pripravnika u „Elektroprijenosu BiH“ iako je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata koji su se prijavili na to radno mjesto. Ovo je otkrila nevladina organizacija Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH), na osnovu informacija o provedenom konkursu i kandidatima koji su zaposleni u ovom preduzeću.

Iz dokumentacije je vidljivo da je Filip Cvijanović izabran kao prvi na listi kandidata, sa najvećim brojem bodova, iako je imao manji prosjek ocjena od ostalih kandidata, kao i manji protok vremena provedenog u evidenciji nezaposlenih. Za izbor kandidata presudili su bodovi dobijeni na intervjuu sa kandidatima, odnosno subjektivna procjena komisije o kvalifikacijama i sposobnostima kandidata.

Kako se navodi u priopćenju TI BiH, iz dokumentacije je jasno da su svi kandidati dobili jednak broj bodova za vrijeme provedeno na birou za zapošljavanje, bez obzira na broj mjeseci provedenih u čekanju na prvo zaposlenje. Pretvaranje prosjeka ocjena u bodove u ovom slučaju je također sporno, jer je posljednji kandidat sa prosjekom 3,42 (slučaj ocjenjivanja od 1 do 5) imao manji broj bodova, iako je ovaj prosjek kada bi se uradila ekvivalencija, bio veći od prosjeka prvorangiranog, te onda postaje jasno da je Cvijanović zapravo imao najlošiji prosjek.

Ovakav način izbora kandidata je u startu omogućen usljed nepostojanja jasnih kriterija u Odluci Vijeća ministara o uslovima i načinu prijema pripravnika VII stepena stručne spreme u radni odnos u institucije BiH, zbog čega su primijenjeni interni kriteriji i time omogućeno favorizovanje kandidata. Primjera radi, na nivou FBiH pravilnici o zapošljavanju pripravnika propisuju bodovanje samo na osnovu prosjeka ocjena i vremena provedenog u evidenciji nezaposlenih, te se smanjuje mogućnost subjektivne procjene kod izbora pripravnika.

S druge strane, u RS pravilnici propisuju kriterije pretvaranja vremena provedenog vremena na birou na način da se, na primjer, na četiri mjeseca u evidenciji dodjeljuje jedan bod. U slučaju „Elektroprijenosa“, prosjek i vrijeme provedeno u evidenciji nezaposlenih, imaju najmanji uticaj na ukupan zbir bodova, što je vidljivo i u slučaju odabira kandidata i za druge pozicije. TI BiH će tražiti očitovanje „Elektroprijenosa“ u vezi sa internim kriterijima i u skladu s tim, obratiti se nadležnim institucijama ukoliko se utvrde nepravilnosti.

TI BiH podsjeća da premijerka Cvijanović ujedno predstavlja ovaj entitet kao akcionar u „Elektroprijenosu“.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.