Search
Close this search box.

Slobodni i nezavisni mediji – jedini način za borbu protiv dezinformacija

Na panel-diskusiji povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija govorili su profesori, predstavnici BIRN-a, CIN-a, magazina BUKA te ambasadorica Švedske u BiH o tome kako zaštititi istinu od dezinformacija. Organizovana je i izložba važnih novinarskih priča koje nisu izazvale potrebnu reakciju pravosudnih institucija.

Tokom panel-diskusije “Kako zaštiti istinu u eri dezinformacija”, održane danas u Sarajevu, zaključeno je da je Bosna i Hercegovine (BiH) pogodno tlo za dezinformacije jer je većina medija pod utjecajem politike i radi u skladu sa političkim interesima.

Panelisti Denis Džidić, direktor Balkan Investigative Reporting Network Bosne i Hercegovine (BIRNBiH), Leila Bičakić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), Aleksandar Trifunović, glavni i odgovorni urednik projekta BUKA, ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist i Zarfa Hrnjić Kuduzović, profesorica Univerziteta u Tuzli, saglasni su da je glavni problem veliki utjecaj  političara i u privatnim i u javnim medijima.

“U BiH su često izvor dezinformacija politički lideri koju daju informacije koje im odgovaraju, a javnost im vjeruje. Moramo pronaći način da sankcionišemo lidere za njihove poluistine”, istakla je Bičakčić.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist rekla je da su dezinformacije ozbiljan i rastući problem u cijelom svijetu te da se često koriste za kreiranje tenzija: “Moramo imati slobodne i nezavisne medije – to je najbolji način za borbu protiv dezinformacija”.

Učesnici i publika su prije diskusije imali priliku pogledati zajedničku izložbu “30 godina istraživanja, bez podrške pravosuđa” na kojoj su predstavljeni mali formati izuzetno važnih istraživanja koja nisu izazvala potrebnu reakciju pravosudnih institucija.

Na izložbi su predstavljena istraživanj BIRN-a, CIN-a, Capitala, Fokusa i Transparency Internationala BiH (Foto: CIN)

Riječ je o ukupno 22 priče koje su dokazale: razna kršenja propisa, korupciju, zloupotrebe, krivotvorenja, malverzacije i sukobe interesa, a na koje pravosudni organi uopće nisu reagovali ili su donosili odluke o nesprovođenju istraga, njihovom obustavljanju ili oslobađajućim presudama. Niti na jednu priču nisu reagovali ni organi vlasti.

“Nalazimo se u sistemu gdje mediji preuzimaju posao institucija”, rekao je direktor BIRN-a Džidić.

Interaktivna panel-diskusija o dezinformacijama i izložba priča su održane povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija u organizaciji Ambasade Švedske u BiH i BIRNBiH u saradnji sa CIN-om i magazinom BUKA.

Na izložbi su predstavljena CIN-ova istraživanja: priča o načinu sticanja milionski vrijedne vile u Beogradu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika – „Triput veća rata nego plata“, priča o milionski vrijednoj imovini predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Dragana Čovića – „Bogati Čovićev punac“, priča o zloupotrebi položaja ili ovlasti bivših premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića i Nedžada Brankovića u slučaju kupovine stana u Sarajevu – „Kupovina kućice iz snova“ i istraživanja o neprijavljenoj imovini političara Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.