Sudska presuda u korist CIN-a

Sud BiH je donio presudu u upravnom postupku CIN-a protiv Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH. Tužba je podignuta zbog uskraćivanja informacija o primanjima državnih poslanika i delegata.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je presudio u korist Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva u upravnom sporu koji je vođen protiv Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH. Tužba je podnesena zbog uskraćivanja informacija o iznosima plaća i naknada za svih 57 poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH za period od novembra 2010. do januara 2014. godine.

U upravnom sporu Sud BiH je početkom ovog mjeseca poništio rješenje Sekretarijata iz februara 2014. godine kojim je novinarima CIN-a odbijen pristup traženim informacijama. Umjesto podataka o plaćama i ostalim naknadama koje nemaju karakter plaća, Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH je novinarima poslao spisak pravnih, zakonskih i podzakonskih propisa kojima su regulisana primanja na koja poslanici i delegati imaju pravo. CIN-ovu primjedbu da takav odgovor može rezultirati nepotpunim iznosima i obmanom javnosti Sekretarijat je odbio, navodeći da institucija u tom slučaju ne može preuzeti odgovornost “za eventualni novinarski neprofesionalizam te za slučajno i nenamjerno obmanjivanje javnosti”.

U pristiglom odgovoru je navedeno da je od decembra 2013. godine u profesionalnom statusu 50 poslanika i delegata i da pravo na paušal koriste svi poslanici i delegati, bez obzira na radno-pravni status. U odgovoru je navedeno da pravo na troškove smještaja trenutno koristi 23 poslanika i delegata, a pravo na odvojeni život koristi njih 25. Pravo na naknadu za prijevoz koristi šest poslanika i delegata, dok naknadu za posjetu porodici koristi 20 poslanika i delegata.

Pojedinačna primanja i naknade su odbili dostaviti uz obrazloženje da se isplata plaća i naknada vrši mjesečno, i to pojedinačno, te da se ne prave ukupni niti mjesečni pregledi navedenih naknada. U objašnjenju sudske presude piše da je takva odluka Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH bila suprotna Zakonu o slobodi pristupa informacijama u BiH te da javnost mora imati slobodan pristup ovim informacijama od javnog značaja. Sud smatra da javni uvid u primanja poslanika i delegata promoviše transparentnost i odgovornost Parlamentarne skupštine BiH pri raspolaganju javnim novcem i da takve informacije pomažu demokratski proces.

Državni sud je u presudi naložio Parlamentranoj Skupštini da ponovi postupak odlučivanja o zahtjevu novinara, a rok za donošenje novog rješenja ističe početkom idućega mjeseca.

Ovo je četvrta presuda koju je CIN tokom prethodne tri godine dobio protiv državnih institucija koje nisu poštovale Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH. Zbog uskraćivanja informacija o zaposlenicima unutar institucija po bilo kojem osnovu CIN je ranije tužio i: Agenciju za državnu službu BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH te Graničnu policiju BiH.

U proteklih nekoliko godina CIN je uradio više istraživačkih priča o rastrošnom ponašanju funkcionera te neosnovanom i svojevoljnom trošenju državnog novca. Otkrili smo da su pojedini funkcioneri lažno prikazivali mjesto stanovanja da bi uz plaću dobili dodatni novac za prijevoz ili stanovanje, kao i da postoje mnoge zakonske nedorečenosti i izostanak kontrole zbog kojih se neopravdano uzima novac iz budžeta.

Naknada za smještaj u vlastitom stanu
Skupi kilometri državnih delegata
Godišnja zarada parlamentaraca: 100.000 KM i bez osvojenog glasa