Search
Close this search box.

Sudska presuda u korist CIN-a

Sud BiH je donio presudu u upravnom postupku CIN-a protiv Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH. Tužba je podignuta zbog uskraćivanja informacija o primanjima državnih poslanika i delegata.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je presudio u korist Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva u upravnom sporu koji je vođen protiv Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH. Tužba je podnesena zbog uskraćivanja informacija o iznosima plaća i naknada za svih 57 poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH za period od novembra 2010. do januara 2014. godine.

U upravnom sporu Sud BiH je početkom ovog mjeseca poništio rješenje Sekretarijata iz februara 2014. godine kojim je novinarima CIN-a odbijen pristup traženim informacijama. Umjesto podataka o plaćama i ostalim naknadama koje nemaju karakter plaća, Sekretarijat Parlamentarne skupštine BiH je novinarima poslao spisak pravnih, zakonskih i podzakonskih propisa kojima su regulisana primanja na koja poslanici i delegati imaju pravo. CIN-ovu primjedbu da takav odgovor može rezultirati nepotpunim iznosima i obmanom javnosti Sekretarijat je odbio, navodeći da institucija u tom slučaju ne može preuzeti odgovornost “za eventualni novinarski neprofesionalizam te za slučajno i nenamjerno obmanjivanje javnosti”.

U pristiglom odgovoru je navedeno da je od decembra 2013. godine u profesionalnom statusu 50 poslanika i delegata i da pravo na paušal koriste svi poslanici i delegati, bez obzira na radno-pravni status. U odgovoru je navedeno da pravo na troškove smještaja trenutno koristi 23 poslanika i delegata, a pravo na odvojeni život koristi njih 25. Pravo na naknadu za prijevoz koristi šest poslanika i delegata, dok naknadu za posjetu porodici koristi 20 poslanika i delegata.

Pojedinačna primanja i naknade su odbili dostaviti uz obrazloženje da se isplata plaća i naknada vrši mjesečno, i to pojedinačno, te da se ne prave ukupni niti mjesečni pregledi navedenih naknada. U objašnjenju sudske presude piše da je takva odluka Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH bila suprotna Zakonu o slobodi pristupa informacijama u BiH te da javnost mora imati slobodan pristup ovim informacijama od javnog značaja. Sud smatra da javni uvid u primanja poslanika i delegata promoviše transparentnost i odgovornost Parlamentarne skupštine BiH pri raspolaganju javnim novcem i da takve informacije pomažu demokratski proces.

Državni sud je u presudi naložio Parlamentranoj Skupštini da ponovi postupak odlučivanja o zahtjevu novinara, a rok za donošenje novog rješenja ističe početkom idućega mjeseca.

Ovo je četvrta presuda koju je CIN tokom prethodne tri godine dobio protiv državnih institucija koje nisu poštovale Zakon o slobodi pristupa informacijama u BiH. Zbog uskraćivanja informacija o zaposlenicima unutar institucija po bilo kojem osnovu CIN je ranije tužio i: Agenciju za državnu službu BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH te Graničnu policiju BiH.

U proteklih nekoliko godina CIN je uradio više istraživačkih priča o rastrošnom ponašanju funkcionera te neosnovanom i svojevoljnom trošenju državnog novca. Otkrili smo da su pojedini funkcioneri lažno prikazivali mjesto stanovanja da bi uz plaću dobili dodatni novac za prijevoz ili stanovanje, kao i da postoje mnoge zakonske nedorečenosti i izostanak kontrole zbog kojih se neopravdano uzima novac iz budžeta.

Naknada za smještaj u vlastitom stanu
Za smještaj i troškove života 13 ministara izdvojeno je oko 226.000 KM iz federalnog budžeta. Niko ne provjerava jesu li troškovi opravdani, pa se zbog toga dešavaju i zloupotrebe tih privilegija.
Skupi kilometri državnih delegata
Osam članova Parlamentarne skupštine BiH u ranijem sazivu i njihovi vozači su za nepune dvije godine naplatili iz budžeta blizu 305.000 KM na ime troškova prevoza ličnim automobilima. Zahvaljujući slaboj kontroli nadležnih službi, pojedini su koristili ove privilegije iako nisu imali pravo na njih.
Godišnja zarada parlamentaraca: 100.000 KM i bez osvojenog glasa
Biti profesionalni poslanik jedno je od najisplativijih zanimanja u BiH. Sami su izglasali visoke plate i dodatne prihode kakve ima malo ko u zemlji.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.