Search
Close this search box.

U akciji Kamagra uhapšen uposlenik UIO

SIPA uhapsila dvije osobe osumnjičene za nedopuštenu trgovinu lijekovima, među kojima je i uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

SIPA uhapsila dvije osobe osumnjičene za nedopuštenu trgovinu lijekovima, među kojima je i uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kamagra

Kamagra je prošle godine nakon pisanja CIN-a povučena iz prodaje u pojedinim apotekama (Foto: CIN)

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

U akciji „Kamagra“ Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je u Banjaluci uhapsila dvije osobe osumnjičene za organizovani kriminal, nedopuštenu trgovinu, stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Kako je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) rekla Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e, jedan od uhapšenih je uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovina.

Akciji je, kako navode u SIPA-i, prethodila višemjesečna istraga u kojoj je otkrivena nedopuštena trgovina lijekovima iz Indije i Srbije u BiH.

Kako je CIN ranije pisao, granične službe BiH i Srbije su proteklih pet godina sporadično otkrivale slučajeve šverca lijekovima, među kojima su najčešći bili preparati za potenciju Kamagra. UIO je u aprilu 2013., na Graničnom prijelazu Pavlovića most kod Bijeljine, zaplijenila 840 kutija Kamagre koje su bile namijenjene za daljnju preprodaju.

Kamagra je preparat za podizanje seksualne potencije muškarca koji proizvodi farmaceutska kuća Ajanta Pharma Limited iz Indije, a nije registrovan, odnosno ne može se prodavati ni u BiH ni u Srbiji.

CIN je u septembru prošle godine objavio istraživanje u kojem je otkrio da se Kamagra može kupiti u apotekama u Bijeljini i Sarajevu, te na pijaci u Tuzli. Nakon pisanja CIN-a, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je obavijestila entitetske inspekcije i Kamagra je povučena iz prodaje.

Novinari su otkrili da je Kamagra u neke apoteke stigla preko veleprometnika Krajinalijek iz Banje Luke. Inspektori Agencije za lijekove su izvršili kontrolu u Krajinalijeku, te, kako su rekli za CIN, izrekli odgovarajuće prekršajne sankcije.

Prema Zakonu o lijekovima BiH, kazna za proizvođače i veletrgovce lijekova za prodaju neregistrovanog lijeka je od 30.000 do 100.000 KM, a za pojedince do 10.000 KM.

Objavljeno 28. 3. 2014.

Podrška čitalaca pomaže CIN-u da razotkrije korupciju i organizirani kriminal.
Donacijom ćete podržati istraživačko novinarstvo kao javno dobro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print

POVEZANE VIJESTI

SUISSE SECRETS

#istražioCIN

Anonimna prijava

Svojim anonimnim prijavama doprinosite integritetu naše zajednice. Molimo vas da iskoristite ovu formu kako biste sigurno prijavili bilo kakvu sumnju u korupciju ili nezakonitu aktivnost koju primijetite. Vaša hrabrost ključna je za očuvanje naših vrijednosti i promicanje transparentnosti.